Prezident si směrem k Senátu vyřizuje nějaké šlápnutí na malíček. Proč měli míň vhodní senátoři sledovat předávání vyznamenání jen v předsálí? Ptá se senátor Růžička

29. říjen 2018

Senátor Jiří Růžička je jedním z kandidátů na místo druhého nejvyššího ústavního činitele v zemi, na předsedu horní komory parlamentu. Důležitý tak bude i jeho vztah k prezidentovi republiky. Na včerejší udělování státních vyznamenání ale pozván nebyl. Bude o funkci usilovat?

„Nebránil bych se tomu. Uvědomuji si, že je to složitá a významná funkce, které by přinesla i plno osobních omezení. Ale výzvy se mají přijímat,“ komentoval Jiří Růžička svou nominaci v rámci senátorského klubu Starostů a nezávislých (STAN).

Kariérní řád šustí papírem. Peníze a pravomoci mají mít ředitelé, vyzdvihuje Jiří Růžička z TOP 09

Jiří Růžička

Kariérní řád neprošel v Senátu, ke schválení chyběly dva hlasy. Návrh nepodpořil například senátor a ředitel gymnázia Jiří Růžička z TOP 09, který ho považuje za příliš administrativní, byrokratický a neřeší problémy českého školství.

O definitivní nominaci klubu se prý rozhodne až v následujících dnech, možná týdnech. „Jsem jeden ze tří lidí, kteří připadají v úvahu. Mluví se o Zbyňku Linhartovi, Petru Holečkovi a Janu Horníkovi. Zvažuje se, kdo by byl nejvhodnější. Ani ne tak lidsky nebo politicky, ale kdo by byl přijatelný i pro ostatní kluby. Považuji totiž za důležité, aby toho kandidáta strávili a přijali i ostatní,“ dodává. Ze tří jmen by ale podle Růžičky mělo v úterý večer být pouhé jedno.

Stejný počet senátorů jako STAN má dnes i klub ODS. „ODS ale trvá na Jaroslavu Kuberovi, což je kandidát, který by mohl být trošku problematický,“ říká Růžička s tím, že je to ale ryze jeho osobní názor.

„Lidsky ho mám rád, na postu předsedy Senátu bych si ale i z ODS dokázal představit někoho jiného… Je to milý a zábavný člověk, který si ovšem často pouští pusu na špacír. Myslím, že lidská popularita je mu někdy bližší, než diplomatická státnická vyjednávání,“ dodává.

Pozvánky od prezidenta? Trapné, hanebné, směšné... 

Senátor Růžička v posledních dnech zaujal svým postojem k předávání vyznamenání prezidentem. Na sociálních sítích přímo napsal, že prezident sice vybrané senátory na Hrad pozval, ale aby sledovali předávání státních vyznamenání na velkoplošné obrazovce při chlebíčku… „Je to trapné, hanebné a směšné. U toho rozhodně soudný člověk nemůže asistovat,“ napsal senátor.

„Dlouhodobý vztah prezidenta k Senátu je nesmírně kritický. Taky včera zopakoval, že by ho zrušil… Prezident si tak vyřizuje nějaké šlápnutí na malíček a vystupuje proti ústavnímu pořádku této země,“ tvrdí Růžička. Přitom je to prý pouze osobní animozita a i mezi senátory si Miloš Zeman vybírá pouze ty, kteří jsou vhodnější, méně vhodní, nebo zcela nevhodní.

„Chápal bych, že Vladislavský sál má nějakou kapacitu a že je třeba vybírat, ale v sále neseděli pouze někteří ústavní činitelé, předsedové poltických stran, velvyslanci nebo zástupci akademického sboru či církví. Sedí tam ale lidé, kteří by v tom předsálí mohli být, stejně jako mnozí senátoři.“ Konkrétní být ale nechtěl s tím, že by musel vidět seznam 650 pozvaných, který ale zřejmě jen tak neuvidíme.

S prezidentem obvykle nesouhlasím

Ombudsmanka Šabatová, vedoucí hospicu, sociolog. Kdo si podle novinářů zaslouží státní vyznamenání?

Prezident Miloš Zeman udělil státní vyznamenání

Prezident Miloš Zeman udělí v neděli 28. října na Pražském hradě státní vyznamenání. Několik jmen už v uplynulých dnech prozradil. Ocenění má dostat zpěvák Michal David, manažerka Alena Vitásková, bývalá novinářka Jana Lorencová nebo třeba miliardář Pavol Krúpa. „Měli bychom ocenit hodnoty, kterých si jako společnost vážíme,“ shodují se oslovení čeští publicisté. Kdo by si podle nich státní vyznamenání zasloužil?

Senát podle Růžičky není instituce, která by měla být v opozici vůči prezidentovi země. „Vztahy ale nejsou dobré… Kdybych byl zvolen předsedou Senátu, tak bych nepochybně postupoval stejně jako dnes Milan Štěch, který je k prezidentovi velmi kritický, ale samozřejmě, že na předávání státních vyznamenání půjde.“

S prezidentem Zemanem prý Růžička nesouhlasí hlavně v oblasti zahraniční politiky. „Naše orientace k zemím EU je pro nás zásadní, a to, jak se prezident obrací k Rusku nebo Číně, je něco, co by nemělo být na počátku naší zahraniční politiky… Víme, kam jezdí, s kým jedná a koho podporuje. Známe jeho vztah k ruskému prezidentovi. Nemyslím, že dělá politiku všech azimutů, ale spíš tu směřující na Východ,“ dodává senátor Růžička.

autoři: Michael Rozsypal , lup

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.