Přežít! Dokument Radima Nejedlého o tom, jak snadné je dostat se na ulici

14. červen 2014

V pořadu nahlédnete do útrob odpadkových košů a vypravíte se do „džungle“, která člověku bez domova nabízí aspoň relativní bezpečí.

Zdeněk Soukup je příkladem toho, že cesta ke ztrátě domova může být velmi nenápadná. Ač původem z Českých Budějovic, ocitl se na ulici v Brně, kde toho času pracoval. Když nedostal zaplaceno, dostal se do obtíží, které v kombinaci s dalšími okolnostmi udělaly z pana Soukupa bezdomovce.

Muž nezlomné povahy se s celou situací vyrovnal bez ztráty sebeúcty. Měl možnost vrátit se k rodině do Hradce Králové, ale odmítal se k této možnosti uchýlit, dokud se opět nepostaví na vlastní nohy. Své blízké tak neviděl téměř tři roky. Život na ulici ho naučil vystačit si s málem.

Manuál pro přežití

V dokumentu Přežít! nabízí Zdeněk Soukup manuál pro přežití na ulici. Jak vyřešit otázku ubytování? Kde získat jako bezdomovec peníze na základní obživu? A kde sehnat něco k snědku, když peníze opravdu nejsou?

Pro lidi bez domova je klíčové bezpečně vědět, co hledat, kdy to hledat a kde to hledat. Znát odpověď na otázky: Kdy a kde se rozdává polévka zdarma? Kde je možné složit hlavu v případě třeskutých mrazů? Kdy je nejlepší pátrat po vyhozených potravinách? Jak naložit s těmi, které už nevypadají zcela čerstvě?

Zkušenost má obrovskou cenu. Díky ní se člověk na ulici snáz vyhne hladu a relativně v klidu se vyspí.

Pan Soukup dnes prodává Nový Prostor. Má tak finance na základní životní potřeby. Jako protislužbu za práci topiče našel také skromné ubytování.

Sám říká, že je spokojený. Ale nechce tenhle stav považovat za konečný. Jeho cesta na ulici byla nenápadná. Cesta zpět je ovšem nelehká.

Dokument z cyklu Dobrá vůle natočil v brněnských ulicích Radim Nejedlý. Dramaturgie pořadu Lenka Svobodová.

Poslechněte si v sobotu 14. června od 18:30 na Dvojce nebo pak až do 14. července 2014 v iRadiu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.