Při opravách Pedagogické fakulty UHK objevili dělníci unikátní část hradecké pevnosti z 18. století

16. září 2023 20:50

V Hradci Králové začala rekonstrukce památkově chráněné budovy Pedagogické fakulty na náměstí Svobody. Univerzita oficiálně odkryla archeologický nález, na který narazili dělníci. Přímo v budově fakulty informace zjišťovala reportérka Adéla Kavříková.

Co konkrétně pracovníci v areálu Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové odhalili?
Jedná se o pozůstatky části barokní pevnosti z konce 18. století. Je to poměrně složitá soustava opevnění, které obklopovala celé město a měla řadu částí.

Čtěte také

To, co archeologové identifikovali přímo tady, souvisí s opevněním na pravém břehu Labe před Pražským mostem, který stál na místě toho dnešního a vedl k tehdejší Pražské bráně. Ta byla na levém břehu v dnešní Mostecké ulici.

Nález je tedy na pravém břehu před bránou, kde vstup do města chránila další opevnění. Jsou to poměrně rozsáhlé části dvou zdí, které byly objeveny v suterénních prostorách fakulty. To, co činí nález jedinečným, je dochování.

Protože ačkoliv tady vznikla na začátku 20. století ona dnešní budova univerzity, dříve Obchodní akademie, tak ty základy budovy narušily pouze části těch zdiv. Nedošlo k plošné devastaci. Pouze na místech, kde základy protínaly pevnostní zdiva, došlo k odstranění, ale ten zbytek zůstal.

Započatá rekonstrukce památkově chráněné budovy PdF UHK odhalila základy hradecké pevnosti - Stav před rekonstrukcí Budova C-210

Věděli archeologové už před začátkem rekonstrukce, že se na místě něco takového nachází?
Vědělo se, že tam to opevnění bylo, ale nebyl znám stav toho dochování. Dochovaly se především podzemní části konstrukcí. Zdi byly zbudovány z pískovce, teď už víme, že se těžil v lomech nedaleko Dvora Králové nad Labem a Kuksu, a dále z cihel, které už tehdy měly jednotné rozměry - ty se vyráběly v polních cihelnách v okolí města.

Čtěte také

Na pozůstatky pevnosti narazili archeologové v minulosti opakovaně. Například při rekonstrukci křižovatky Fortna. Jiné části pevnosti našli v areálu Gayerových kasáren. Po městě jich ale je daleko více. Svědčí to o tom, že nadzemní části pevnosti sice byly zbourány, ale ty podzemní zůstaly. My po nich běžně chodíme, jsou všude ve městě, byť skryté, ale stále přítomné.

Největší dochovaný kus opevnění jsou Jiráskovy sady. Ty jsou založeny na opevnění mezi Labem a Orlicí. Například ten Hradečákům dobře známý tunel v Jiráskových sadech je část pevnosti, která je původní.

Dokážeme už teď říci, zda budou nálezy mít na rekonstrukci nějaký vliv?
Je to poměrně čerstvá záležitost. Archeologové v průběhu minulého týdne nález očistili, zdokumentovali a nyní bude probíhat jednání investorů, architektů, statiků, památkářů, zkrátka všech zúčastněných stran. Nejdříve je třeba projednat, jaký to bude mít na stavbu vliv.

Spustit audio

Související