Při opravě střechy románské rotundy a věže v Týnci nad Sázavou našli tesaři zazděnou láhev a husitský prapor

22. září 2023 10:00

Tesaři opravují v Týnci nad Sázavou střechu románské rotundy a přilehlé věže. Šindelová střecha na obou stavbách totiž dosloužila. A při práci našli hned dvě zajímavosti, jak zjistila reportérka Věra Hájková.

„Střecha se dělá, jak na budově rotundy, tak na budově věže s tím, že na rotundě je ta rekonstrukce zásadnější. Tam se dělají i krovy, zatímco na věži by se měla dělat jenom krytina, protože krovy jsou zdravé,“ popisuje probíhající opravy kněz Československá husitská církve Jiří Chvala a připomíná historii místa.

Rotunda v Týnci nad Sázavou dostává novou šindelovou střechu, stejně tak i sousední románská věž

„Takže rotunda je z 11. století, maximálně tedy počátku 12. Věž je vedle, ale stala se součástí. Je, jak vidíte, přistavěna pevně, těsně k rotundě. Čili dost pravděpodobně i věž byla můstkem propojena s gotickým palácem.“

Na opravě střech pracuje Pavel Polák se svým týmem.

„Vyměnili jsme všechny trámy, který byly špatný. Doplnili jsme zdivo, vyměnili latě a teď dáváme nový šindel," přibližuje jejich práci Polák.

Při opravě našli řemeslníci také dvě zajímavosti. „Objevili jsme hrdlo lahve, který je zazděný ve stěně gotické věže. Pravděpodobně nějaký zedník, vtipálek, v historii odložil svoji již vypitou láhev.“ A za trámy je čekalo ještě jedno překvapení. Našli tam 100 let starý husitský prapor.

Oprava střech obou památek vyjde na tři miliony korun.

autoři: Věra Hájková , JMys
Spustit audio