Přijďte na 55. narozeniny Meteoru do Národního technického muzea v Praze

19. září 2018

Populárně-vědecký magazín Meteor slaví 55 let nepřetržitého vysílání. V neděli 23. září od 10 do 18 hodin vás tak v Národním technickém muzeu v Praze čeká natáčení pořadu Meteor, verneovské přednášky, komentovaná prohlídka, výstava 55 vědců Meteoru nebo představení kombinézy Františka Běhounka.

Meteor 55 let: živě z Národního technického Muzea

PROGRAM:

Přednáškový sál

Blok Julese Verna

  • 10:00–10:10 přivítání návštěvníků Meteoru a hostů generálním ředitelem NTM Karlem Ksandrem a autory Meteoru, Jules Verne očima Ondřeje Neffa
  • 10:10–10:30 Richard Klíčník: představení Klubu Julese Verna
  • 10:30–11:10 přednáška Petra Sobotky: Omyly a pravdy Julese Verna

Julese Verna můžeme označit za popularizátora vědy. Studoval nejnovější vynálezy a objevy a včleňoval je do svých románů. V nich pak domýšlel využití v nejdokonalejší formě. Jsou jeho knihy spolehlivými učebnicemi nebo v nich plácá páté přes deváté? Co říkají dnešní odborníci na jeho texty?

  • 11:10–11:20 beseda s Julesem Vernem, který přijde osobně!
  • 11:20–11:30 poslech části rozhlasové hry Ze Země na Měsíc vysílané 16. 9. 2018 živě na ČRo Dvojka, jejíž signál byl odrážen od Měsíce!

Blok Meteor 55

  • 12:00–13:00 představení zakladatele Meteoru a 5 vědců zachycených na unikátních fotografiích Khalila Baalbakiho

Přednáška

  • 13:30–14:45 přednáška RNDr. Jiřího Grygara, CSc.: Nezadržitelný vzestup mnohopásmové astronomie

Od pradávna až do roku 1912 se astronomická pozorování týkala jediného pásma elektromagnetického záření. Po objevu kosmických paprsků V. Hessem jsme se sice dozvěděli o bombardování Země protony, elektrony, pozitrony a atomovými jádry, ale pokrok byl pomalý kvůli vlivu magnetických polí na směr letu těchto částic. V 90. letech minulého století však přišel rozvoj neutrinové astronomie, přičemž neutrina se šíří od svých zdrojů přímočaře. Od roku 2016 přibyly gravitační vlny a hned v následujícím roce se podařilo zaznamenat objekty ve třech pásmech současně. To povede k další zásadní proměně astronomie, resp. astročásticové fyziky.

Blok Meteor 55

  • 15:00–16:30 Meteor speciál za účasti zakladatele Meteoru Josefa Kleibla – nahrávání pořadu, který bude odvysílán po sestřihu o týden později. Hosté: Jiří Grygar, Jaroslav Petr, František Koukolík, Helena Tlaskalová, Václav Pačes nebo Miloň Čepelka
  • 17:00–18:00 komentovaná prohlídka – Michal Plavec

Kapacita přednáškového sálu, ve kterém bude probíhat program Meteoru, je omezena. Pro návštěvníky, kteří se do sálu nevejdou, bude ve foyer připravena velkoplošná LCD obrazovka s přenosem programu z přednáškového sálu.

Další program

  • Foyer 2. patro – výstava 55 vědců Meteoru (potrvá do konce roku 2018)

Meteor je populárně-vědecký magazín, který je vysílán v rozhlasovém éteru nepřetržitě už 55 let. U příležitosti 50. narozenin vznikla unikátní fotogalerie vědců, kteří s pořadem spolupracují. V netradičních situacích zachycujících jejich vědeckou práci je ztvárnil fotograf Khalil Baalbaki ve spolupráci s tehdejším autorem Meteoru Markem Janáčem. Výstava se stala putovní a získala i cenu Akademie věd v soutěžní přehlídce popularizace vědy SCIAP 2013. Po pěti letech, když Meteor slaví 55. narozeniny, byla galerie vědců doplněna o dalších 5 spolupracovníků Meteoru a také o otce zakladatele, Josefa Kleibla. Nové fotografie byly pořízeny v duchu románů Julese Verna. Meteor můžete poslouchat na stanici Český rozhlas Dvojka každé sobotní dopoledne.

  • Unikátní kombinéza Františka Běhounka

Letos připomínáme několik významných událostí, které jsou spojena s osobou Františka Běhounka (27. října 1898 Praha-Holešovice – 1. ledna 1973 Karlovy Vary). Byl to český fyzik, akademik, profesor a spisovatel, autor odborné literatury, literatury pro mládež a science fiction. Výročí jsou následující: 90 let od letu vzducholodi Italia, 120 let od jeho narození, 50 let od startu plynového balónu Praga atd. V přednáškovém sále instalujeme kombinézu Františka Běhounka ze sbírek NTM.

Návštěvníci si odnesou dárky z Meteoru a budou mít příležitost prohlédnout si expozice NTM.

Starší vydání magazínu Meteor vysílá také ve dnech 12.–28. 9. 2018 Rádio Retro, které můžete naladit v digitální síti DAB nebo na internetu.

Spustit audio

Související