Přijeďte se podívat do Karlína. Památkáři tu dnes mimořádně otevírají budovu Invalidovny

25. srpen 2018

Karlínská Invalidovna má poprvé svého vlastního kastelána. Novinku zavedl Národní památkový ústav hned, jak budovu převzal do své správy. Miroslav Indra dohlíží především na opravy bývalého vojenského špitálu. A mimo jiné připravuje budovu i na dnešní Hradozámeckou noc...

Naši redaktorku Marii Veselou vzal kastelán Miroslav Indra na soukromou prohlídku Invalidovny. Jako první ji zajímalo, jestli mu smí říkat kastelán. „Je to zaužívané, ale já jsem vedoucí odboru pro správu objektu invalidovna,“ ujasnil Miroslav Indra. Invalidovna je obrovský areál, správce budovy tak přiznal, že všechny místnosti nemá spočítané. „Já tomu říkám, že je to 324 + 1,“ zavtipkoval.

Chodby v Invalidovně.

Na Hradozámecké noci si budou moci návštěvníci prohlédnout spodní i dolní prostory. „Chtěli jsme ukázat ten stav budovy,“ řekl dále Miroslav Indra. Lidé uvidí například i Kapli sv. Kříze nebo vězení. „Tady ve vězení předpokládáme, že byly nějaké palandy. Moc velké to tu není, je tu ale aspoň okno a světlo. To bylo původně zasklené. Úplně příjemné prostředí to není,“ řekl Indra. Zároveň ale dodal, že pracovat se tu nebojí. Budovu a nádvoří si můžou lidé prohlédnout dnes od půl druhé odpoledne.

Invalidovna, sklep, Praha Karlín

Hradozámecká noc, která letos proběhne v noci z dneška 25. srpna na zítřek 26. srpna, představuje památky v netradiční době a s netradičním programem jako místa neustále živá, na něž má smysl se vracet. Do této akce se stejně jako v předchozích letech zapojily desítky památek – hrady, zámky, kláštery, kostely, ale také vily nebo paláce. Každý rok se na některé z památek ve správě Národního památkového ústavu odehrává hlavní program – v letošním roce je hlavním hostitelem zámek Kynžvart.

autoři: Marie Veselá , jp
Spustit audio