Primátor představil plány města na tento rok, mezi nimi je rekonstrukce tramvajové trati nebo nové muzeum

2. leden 2024 11:40

Rekonstrukce tramvajové trati na Koterovské třídě v Plzni, revitalizace bazénu na Slovanech nebo stavba městského holubníku. To jsou jen některé plány města Plzně na letošní rok – tak jak je představil primátor Roman Zarzycký.

„Chystaných projektů je opravdu mnoho. Kdybych měl vypíchnout ty za sebe nejzajímavější, řekl bych realizaci nové haly pro míčové sporty na Borských polích a revitalizaci bazénu na Slovanech, kde máme havarijní stav v podpalubí. Dále zkapacitníme čtyři základní školy, budeme se věnovat tramvajovým tratím, třeba Koterovské,“ popsal primátor. V plánech se objevují i projekty menšího ekonomického rozsahu, například městský holubník, jenž bude sloužit k humánní regulaci ptačí populace.

„V závislosti na počasí dodržíme slib obyvatelům Malesic ohledně dotažení vodovodu a kanalizace do jejich oblasti. Toto začneme za přibližně 350 milionů po získání dotace realizovat na jaře. Připravujeme také projekt na takzvanou hrající fontánu u pomníku Bedřicha Smetany,“ uvedl primátor.

Co se týče kultury, Roman Zarzycký potvrdil realizaci muzea generála Pattona na Klatovské třídě 19, na níž město získá dotaci. Dále se bude pokračovat v projektu a přípravných pracích v kulturním domě Peklo, na nějž byly alokovány finance ve výši zhruba 30 milionů korun. Revitalizací projde kulturní stánek DEPO2015.

Roman Zarzycký se vyjádřil také ke zdražení vody, tepla i MHD, které pocítí plzeňští občané v letošním roce. „Stejně jako na jednotlivé rodiny i na město bohužel dopadá drtivá inflace, jež je příčinou zvyšování cen. Nicméně co je pro mě zásadní – zůstala zachována nejnižší cena tepla v České republice, zároveň studenti od 15 do 18 let mají jízdné za polovinu ceny a děti jezdí nadále zdarma. To jsou pro mě priority, jež budeme i nadále dodržovat.“

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio