Přinášíme do stabilního prostředí Právnické fakulty zběsilost a agresivitu ulice, říká Vladimir 518 o posprejované vstupní hale

11. říjen 2023 13:37

Neplatíš, nestavíš nebo Běžte domů, děti se vás bojí. To jsou jen dva příklady vět, které teď můžete vidět nasprejované na zdech Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Vnitřní vstupní hala jich nese mnohem víc. Nejde o vandalismus, ale o umělecký počin, za kterým stojí známý hudebník a propagátor architektury Vladimir 518. 

Intervence projektu Křik ve stroji zahrnuje kurátorovaný výběr ikonických graffiti nápisů a symbolů ve veřejném prostoru, které jsou umístěny do vstupní haly a doplněny doprovodnými akcemi, performancemi a diskuzemi.

„Proto se to jmenuje Křik ve stroji, jsou to takový výkřiky jednotlivců v tom materiálním i sociálním stroji,“ vysvětluje Vladimir 518.

Některá hesla jsou napsaná na plachtách, jiná nasprejovaná přímo na zdech tzv. Bazénu. Akrylový sprej je ale na vodní bázi a následně bude lehce odstranitelný. V projektu spolu s ním spojují síly také Petr Agha a Epos 257. Půdu Právnické fakulty Univerzity Karlovy si vybrali záměrně.

„My jsme samozřejmě fascinovaní právem jako takovým, statusem fakulty i architekturou od Kotěry, která materializuje právo a ten systém. Dohromady je to spousta vrstev, které nám přijdou zajímavé. A právě proto jsme provokativně tady. Někteří jsou tím zděšeni, úplně to nabourává tu stabilitu, kterou mají vytvořenou v hlavě. Přinést do takhle stabilního prostředí tu zběsilost a určitou agresivitu z ulice je vzrušující,“ popisuje Vladimir 518.

Instalace spolu s přednáškami a diskuzemi trvá do čtvrtka 12. října. Poslechněte si celou reportáž z místa.

autoři: Sabina Vosecká ,
Spustit audio

Související