Připravte se na dlouhou kariéru, radí dvacátníkům – budoucím důchodcům – ekonom Filip Pertold

5. květen 2022
Finančák

Jaké jsou vaše vyhlídky na důchod, pokud jste třeba teprve na startu pracovní kariéry? Je na místě propadat skepsi, že důchody tak, jak je známe teď, v budoucnu nebudou prakticky existovat? A kdy začít na zadní kolečka myslet?

Časy se mění, jak se zpívá v jedné písničce. A budou se měnit ještě více, takže se na to musíme připravit. Aspoň je o tom přesvědčen host, kterého si do nového Finančáku pozvali Iva Hadj Moussa a Richard Vrdlovec – byl jím člen poradního týmu pro důchody a ekonom z think tanku Idea Filip Pertold.

Filip Pertold

„Vytvářet si vlastní finanční rezervy je ideální už od okamžiku, kdy člověk začne být ekonomicky produktivní,” tvrdí. Ačkoliv nelze přesně předpovídat, v kolika letech půjdou do důchodu dnešní dvacátníci, podle Pertolda by se raději měli připravit na spíše dlouhou pracovní kariéru.

Jak se na důchod připravit co nejlépe? Co vlastně znamená tolik diskutovaná důchodová reforma a proč by na důchodové spoření měli myslet zejména živnostníci? Poslouchejte nový díl magazínu Finančák s Ivou Hadj Moussou, Richardem Vrdlovcem a ekonomem Filipem Pertoldem.

autoři: Iva Hadj Moussa , Richard Vrdlovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.