Příroda pracuje, člověk odpočívá. Zahrady podle krajinářské architektky Terezy Rapsové

20. září 2023

Zahrady, navržené v souladu s okolní přírodou, se o sebe starají tak trochu samy. Jak si ovšem přenést do vlastní zahrady ty správné druhy? Mluvili jsme o tom s krajinářskou architektkou Terezou Rapsovou z ateliéru YYYY.

S Terezou jsme se sešli u ní na zahradě. I když je to jenom pár záhonů na společném dvoře bytového domu, její filosofie se tady pozná. Třeba v tom, že je tu delší trávník. „Krátce posekaný trávník je dobrý, když si tam člověk může dát deku a trávit tam čas. Ale když je to ve velké, je to až moc otevřený prostor,“ vysvětluje architektka.

Tereza Rapsová

Menší pobytový trávník a kolem delší tráva a jiná vegetace je podle ní lepší. Kromě toho půda pak tolik nevysychá a žije tam víc brouků a včel. Je to tedy výhodnější pro přírodu a jednodušší pro majitele. „Jsem ráda, když moje lenost zachraňuje svět,“ směje se Tereza Rapsová.

Tak přistupuje Tereza Rapsová s kolegy z ateliéru YYYY i k navrhování zahrad pro své klienty, kterých už projektovali víc než sto. „Základ by měl být tvořený v souladu s půdou a s místem, kde se zahrada nachází,“ říká Tereza Rapsová. Jak se takové zahrady navrhují a kde architekt hledá původní přírodu? Jaké zahrady se hodí pro dnešního zaměstnaného člověka? A jak se vypořádat se suchem?

Co se architektka naučila o zahradní architektuře na své zahradě? A je na ní ráda? „Ta cykličnost mě baví. Že příští rok to můžu zase zkusit a bude to zase jiné, ale v něčem stejné. Tím se člověk přiblíží sám sobě,“ říká.

S Terezou Rapsovou o zahradách a také o novém pražském parku U vody, který se právě chystá.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.