Přivést šum města do sálu, znovuobjevit klavír. Label Elsewhere vymezuje současnou hudbu zklidnění

28. září 2023

Pavel Klusák představuje label Elsewhere, místo pro publikování hudby tichých taktik, hudby zpomalení a vůle k detailnímu vnímání.

Skladatel Ivan Vukosavljević ve svém albovém cyklu „Slow Roads“ spojil vlastní současné vyjádření s hrou na historické varhany s čtvrttónovým laděním a s putováním za kostelíky po severu Nizozemí. Michael Pisaro-Liu vytvořil v 'A room outdoors’ svébytný paradox, kdy ke zvuku nástrojů zní i ruch města, projíždějících aut, kostelních zvonů a ptáků. Je styl pomalé vzdušné hudby Jürga Freye (v interpretaci klavíristky Keiko Shichijo) spíš plný klidu, nebo plný napětí?

Náš program graduje k představení jedinečného cyklu Quentina Tolimieriho „Monochromy“, který se nápaditě noří do zkoumání zvukových možností klavíru: “Snad se to podobá snaze odstranit jazyk, syntax a gramatiku, abychom uslyšeli samotný hlas,“ říká Tolimieri. Label Elsewhere, který významně posouvá představu o tam, jak hudba po minimalismu může kreativně pracovat s rozměrem kontemplativního zklidnění, vede producentka a vydavatelka Yuko Zama.

autor: Pavel Klusák
Spustit audio

Související