Přízemí Staroměstské radnice v novém. Díky rekonstrukci se otevřel i průchod do Mikulášské ulice

6. září 2023 12:49

Jestli se chystáte na procházku centrem Prahy, můžete nově zajít do opravených prostor Staroměstské radnice. Tam je nejen nové infocentrum a první obchod s oficiálními pražskými suvenýry. Projít můžete po víc než sto letech i obnoveným kamenným průchodem. A v budoucnu chce město zpřístupnit také historické podzemí.

K interiéru architekti přistoupili velmi minimalisticky, aby nekonkuroval již tak dominantnímu historickému objektu. Velká místnost s lomenými oblouky vlevo od vstupu do Staroměstské radnice je nově vybavená jednoduchým orientačním systémem a také skleněnými vitrínami s oficiálními pražskými upomínkovými předměty.

Ty vybrala městská agentura Prague City Tourism a jsou výhradně od českých tvůrců. Jde o jednu z cest, jak přispět k postupné kultivaci turistického ruchu v metropoli.

„Naším cílem je, aby si návštěvníci odsud neodváželi předměty typu ruské babušky, čepice ruských vojáků a tak dále, ale aby si mohli koupit hezké reklamní předměty, kultivované, které budou uměleckým dílem a budou tak Prahu prezentovat,“ uvádí náměstek pro kulturu Jiří Pospíšil z TOP 09.

Poslední fází bude rekonstrukce podzemí

Město teď jedná o zprovoznění takových obchodů i na dalších místech v Praze, třeba na Pražském hradě. Součástí úprav Staroměstské radnice bylo obnovení historického kamenného průchodu z prostranství pod orlojem směrem ke kostelu svatého Mikuláše.

„Předtím tady fungoval stovky let, kdy ten průchod do Mikulášské ulice byl běžně k dispozici pro průchozí. Ta první fáze rekonstrukce Staroměstské radnice byla věž, včetně toho výtahu, toto byla druhá fáze a teď přijde třetí fáze, což je rekonstrukce podzemí,“ popisuje František Cipro, předseda představenstva Prague City Tourism.

Staroměstská radnice má zrekonstruované přízemí, součástí je obchod se suvenýry

Práce pod povrchem by podle Cipra mohly začít ještě letos nebo začátkem příštího roku.

„Je to v podstatě nejstarší podzemí na půdě hlavního města Prahy, ze 13. století. A tam bychom chtěli zkultivovat návštěvnický provoz tak, aby se co nejvíc lidí mělo šanci na ty prostory podívat, což teď nemá. Dovolím si tvrdit, že tři roky jsou takový pracovní termín, abychom ty prostory otevřeli,“ dodává.

Trasa v podzemí by měla být po dokončení přístupná bez průvodce a trvat zhruba hodinu. Ústit by mohla u Skautského institutu.

autoři: Adam Bejšovec ,
Spustit audio

Související