Pro Írán by jaderná zbraň nebyla útočným prostředkem, tvrdí arabista Pelikán

5. srpen 2019

Arabista, honorární konzul Súdánu v ČR a překladatel Petr Pelikán nerad mluví o svém téměř třicet let starém rozhodnutí stát se muslimem. „Náboženství je soukromá věc každého člověka,“ naznačuje host pondělní Osobnosti Plus.

Jestli chcete intimní odpověď, tak jsem jednou šel po Karlově náměstí a potkal tam dva lidi, kteří rozdávali časopis Strážná věž. V něm byl otištěný kus koránu a ten mě oslovil,“ vysvětluje a dodává:

Znalci islámu u nás tomu říkají tequila nebo tequíja, tedy že machometáni lžou o islámu, aby ho všude rozšířili. A tak mně pod vlajkou nebohých jehovistů vtrhli do hlavy.“

Čtěte také

Začaly to USA

Orientalista a odborník na oblast Přední Asie hovoří i o stupňujícím se konfliktu mezi Íránem a USA, potažmo Západem.

„Řekl bych, že v tomto případě to začaly Spojené státy tím, že odstoupily od multilaterální dohody o omezení íránského jaderného programu. A Írán proto začal dělat protiopatření. Jsou to kroky, které se stupňují. Jedna strana udělá jeden a druhá na něj odpoví,“ uvádí a zdůrazňuje:

„Myslím si, že důsledky toho, že by Írán měl jadernou zbraň, by byly především odstrašující. Stát, který má jadernou zbraň, je vojensky hůře napadnutelný. Írán nikdy neřekl, že chce vyrobit jadernou zbraň. Nikdo mu to nevěří. Pro ně by ale taková zbraň nebyla útočným prostředkem.“

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Petr Pelikán bude mluvit o tom, co učí studenty o islámu na vysoké škole nebo jak vnímá tvrdé tresty v rámci islámské víry.

autoři: Barbora Tachecí , kte

Související