Pro kapelu dobrý, pro člověka špatný. Khanate se po 15 letech vrací s novou deskou To Be Cruel

30. červen 2023

„První velká experimentální metalová kapela 21. století“, takto Khanate označil zakladatel hudebního serveru The Quietus John Doran, když uváděl rozhovor k jejich návratové desce. Osazenstvo Špíny Doranovo nadšení sdílí a v novém dílu se ponořilo do příběhů, které stojí za jejich unikátní diskografií.

New York byl na přelomu tisíciletí místem stísnění a chaosu –⁠ zejména po teroristických útocích 11. září 2001. Tato atmosféra zanechala trvalé stopy i na tvůrčí kariéře kytaristy Stephena O'Malleyho a hmatatelně se podepsala na raných nahrávkách kapely. Autentická tvorba dronových koláží mu po seznámení s dalšími členy pomohla ventilovat pocit všudypřítomného strachu z další katastrofy.

K tomu pomohly i netradiční tvůrčí postupy. Skladby Khanate většinou vznikaly z improvizovaných nahrávek, které basák James Plotkin trpělivě zpětně prostříhával, přeskládával a efektoval tak, aby se zrodilo co největší napětí. To pak korunoval maniakálním přednesem neurotických textů zpěvák Alan Dubin. V roce 2006 však kapelní chemie vyprchala a Khanate skončili.

Nyní se po necelých 14 letech bez ohlášení vrátili s novou deskou, která ovšem vznikala za zcela jiných podmínek. Po přestěhování do Evropy se O'Malley začal opět stýkat s bubeníkem Timem Wyskidou a po pár zkouškách tvorbu odprezentovali zbytku kapely, který k jejich překvapení souhlasil s obnovením. Mělo to jednu podmínku –⁠ že se nebudou vracet ke starému repertoáru.

Ve tomto dílu Špíny zasedli ke kulatému stolu Šaman, Dominik a Kazi a důkladně probrali jednotlivé desky Khanate i historky, které se k nim vážou.

Jak vznikají neobvyklé metalové kompozice Khanate? Kdo v kapele zaujímá roli dirigenta a kdo producenta? Jací rockoví velikáni vzdali hold pěveckému výkonu Alana Dubina? Podepsala se změna místa působení členů na atmosféře jejich nové desky? Odpovědi na tyto otázky a ještě mnohem víc pochytíte při poslechu Špíny.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.