Pro Karla Holického jsou veteráni auta s duší

16. únor 2024

Karel Holický má doma už hezkou sbírku historických vozů. Přesto si teprve nedávno pořídil vůz, který mu změnil život. Svou sbírku českých značek totiž rozšířil o amerického veterána. Ovšem velmi originálního. Vůz Chevrolet Stylemaster z roku 1947 si totiž zahrál v legendárním filmu Kmotr.

Karel Holický je majitelem pneuservisu v Bystřici u Benešova. Auta ale opravuje i po pracovní době. Už dvacet let se totiž věnuje zajímavému koníčku, ke kterému ho v dětství přivedl jeho tatínek – renovuje a sbírá veterány.

Původně se specializoval pouze na české značky vozů a motorek. Chtěl ale také nějakou změnu. Ta se mu skutečně podařila. Rozhodl se, že si pořídí alespoň jednoho typického amerického veterána.

Ačkoliv si původně jel do zahraničí koupit vysněný vůz značky Cadillac z 60. let, na místě zjistil, že je tak velký, že se mu nevejde do garáže. A tak si místo něj přivezl elegantní Chevrolet Stylemaster z r. 1947. Je to vůz, který je skutečnou legendou a panu Karlu Holickému změnil život.

Z nechtěného největší oblíbenec

Původně se mu stařičký Chevrolet nelíbil. Ale uvědomil si, že to je přesně ten vůz, který hrál v legendárním filmu Kmotr. A to byla výzva. Rozhodl se, že se stane členem klubu amerických veteránů US Cars Club Central Bohemia. Chevrolet, který byl spojený s tak legendárním filmem, dával více než dost příležitostí k zajímavé výbavě i recesi.

Karel Holický si svůj vůz z recese přikrášlil tak, aby působil přímo jako z filmu Kmotr

Naštěstí si umí vozy sám opravovat. Svým veteránům se naplno věnuje a je to opravdu hodně práce. Především v zimě, kdy je čas na veškeré opravy. Vše musí být hotovo do jara a léta, kdy téměř každý víkend jezdí na nějaké srazy. Být členem klubu ho baví. Pravidelně se svým vozem vyhrává různé ceny a poháry. Má ale hlavně konečně pocit, že někam patří a vídá se s lidmi se stejnou zálibou. Moderní auta se mu totiž vůbec nelíbí. Pro něj jsou veteráni auta, která mají duší.

Svého Chevroleta si skvěle vyladil

Ačkoliv si umí vozy sám opravit a zrenovovat, jeho Chevrolet byl tak skvěle udržovaný, že má stále krásný původní černý lak, který vypadá jako nový. Ale s trochou recese si ho upravil tak, že má každý pocit, že potkal vůz, který přímo ujel filmovému štábu při natáčení filmu Kmotr. Vůz má namalované prostřílené blatníky, na zadní sedačce vozí umělou kostru a v kufru repliky samopalů, za které by se nestyděl žádný italský „mafián“.

Největší zážitek má pan Holický z jízdy. Při pohledu na vůz lidé mávají a smějí se. Jízda ale není jednoduchá, auto se obtížně ovládá. Uvnitř je velmi pohodlné a i dnes jeho 80 let starý motor dokáže udělat rychlostí 130 km/h.

Spustit audio