Pro paní Vendulu Wolfovou je útulek pro psí seniory životním posláním

10. listopad 2023

Máte doma staršího pejska? Tak asi určitě víte, jak jsou tito postarší čtyřnožci vděční za láskyplný domov. Přesně to si uvědomila paní Vendula Wolfová, když v roce 2019 v obci Chrást u Nymburka zakládala útulek „Psí senioři v nouzi“. Dnes pracuje v rodinné firmě v oblasti dopravy a péče o útulek je pro ni zábavou, radostí i posláním.

Paní Wolfová měla pejsky ráda už od dětství. Rodiče jí ho ale nechtěli z různých důvodů dovolit, a tak si prvního psa pořídila až v dospělosti. Zároveň se rozhodla, že ráda pomůže nějakému pejskovi z útulku. Jednou se k ní ale do péče dostal starší pes. Právě tehdy si uvědomila, jak moc jsou tito psí stařečci zranitelní, ale také, jak dokáží být za nový domov vděční.

Paní Vendula Wolfová, zakladatelka útulku Psí senioři v nouzi

O pejsky se stará od roku 2014. V roce 2019 ale pejsků začalo být tolik, že se ve svém domě v obci Chrást u Nymburka rozhodla založit psí útulek „Psí senioři v nouzi“. Celý dům i zahradu přizpůsobila svým čtyřnohým svěřencům. Zahrada je rozdělená na několik výběhů, ale zároveň umožňuje pohyb venku i pejskům, kteří chtějí být spíše sami a smečka kamarádů jim nevyhovuje. V rodinném domku pak běžné uspořádání místností nenajdete. Pokoje obývají čtyřnozí klienti, podle toho, s kým se který pejsek kamarádí.

Pomoc s výchovou? Pomůže váš vlastní pes

Paní Vendula Wolfová pro péči o psí seniory zvolila originální přístup. Když si pořídila prvního psího seniora, zjistila, že s jeho výchovou pomáhají i její vlastní dva psi. Nejenže jsou schopní jí upozornit na jeho různé možné problémy, ale dokáží ho sami uklidnit a socializovat. Jak dnes tvrdí, její psi zvládnou polovinu práce.

Celkem má útulek v péči 16 psích stařečků, které paní Wolfová přebírá z různých spolupracujících útulků, kde mají tito psí senioři nevyhovující podmínky nebo psychicky trpí. Výjimečně bere do péče psy i od majitelů, především pokud se starší pejsek stane nechtěným dědictvím a nový majitel se o něj nemůže starat.

Jednou z dočasných pečovatelek je i paní Monika Junková, která si psího seniora přibrala na přípravu k adopci ke svému mladšímu psovi

Dočasní pečovatelé jako přechodná stanice

Ačkoliv v domě je poměrně plno a štěkot tu je slyšet na dálku, většina psů je u spolupracovníků útulku, kteří fungují jako dočasní pečovatelé. Jsou to dobrovolníci, kteří opuštěného psího seniora připraví k adopci, poskytnou mu nutnou veterinární péči a nafotí ho. Zjistí také jeho kvality a charakter a mohou tak pro něj lépe najít majitele a nový domov na míru.

Těmto dočasným pečovatelům ale opět pomáhají jejich vlastní pejskové, díky kterým čtyřnozí svěřenci často poprvé - anebo po delší době opět - zažijí pocit rodiny. Většina psů totiž svěřeného psího stařečka vezme za svého a pomáhá ho vychovat. Po adopci je pak v novém domově psí senior již sám. Dostává se ale do něj teprve ve chvíli, kdy je zcela v pořádku, zklidněný a v dobrém zdravotním stavu.

A proč všichni takto pomáhají? Dobře ví, že vděčné psí oči za námahu stojí.

Spustit audio