Problém se zápachem z velkochovu kachen v Plané nad Lužnicí má vyřešit projekt Zelené vrchy

1. srpen 2019 15:46

Zápach z kachní farmy vadí lidem v Plané nad Lužnicí na Táborsku. Pomoci má projekt Zelené vrchy. Nedaleko rybníka Hejtman vznikne sportovně relaxační park, který bude fungovat i jako bariéra mezi obytnou zónu a kachní velkofarmou. Město za to zaplatí zhruba patnáct milionů korun.

„Pořád je to někdy dost cítit. Je to problém. Mám kolegy z práce, kteří bydlí nahoře v bytovkách, a až tam to dosáhne, že jim smrdí pak prádlo,“ říká Radovan Háša.

Nedaleko jeho domu je zemědělský areál, který se specializuje na chov kachen. Při špatném větru se odsud šíří zápach, který obtěžuje i paní Kamilu. „Je to velký problém, my s tím bojujeme. Nedá se být večer venku, smrdí to tady, je to nepříjemné a nemyslím, že to něco zastaví,“ komentuje.

Starosta města Jiří Šimánek ale věří, že projekt Zelené vrchy podmínky pro bydlení zlepší. „Je to jeden z efektů, samozřejmě ne ten hlavní, přesto si myslím, že pomůže,“ připomíná.

Někdo zničil v Táboře 50 havraních hnízd. Chtěl zřejmě ptáky ze sídliště vyhnat, ale dosáhl opaku

Lezci shazují v Chrudimi havraní hnízda

Několik desítek havraních hnízd odstranil neznámý vandal ze stromů na Pražském sídlišti v Táboře. Problém s krákajícími opeřenci tam lidé řeší už delší dobu a teď se někdo rozhodl vzít situaci do vlastních rukou.

Obytnou zónu by měl od kachní farmy izolovat zhruba dvouhektarový pás. Na terénních vlnách nebo kopcích porostou keře a stromy, vznikne tady sportovně relaxační park.

Problém se zápachem mají pomoci vyřešit i dvě speciální čističky vzduchu. Jedná se o pohlcovače zápachu, které se běžně používají u kalových nádrží. „Přímo proti výfukům z objektů, kde jsou ty kachny, by mělo být nainstalováno zařízení, ve kterém jsou takové gelové destičky. To pohlcuje ten zápach,“ popisuje Jiří Šimánek.

Výsledkem by mělo být, že destičky v kombinaci s pásem zeminy osázené zelení pohltí 80 až 90 procent zápachu.

Majitel kachní farmy se k problému vyjadřovat nechce.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související