Problémy ostravské huti přivedly do kritické situace také místní ubytovnu

22. prosinec 2023 06:20

Ekonomické problémy hutního gigantu Liberty Ostravy přivedly do kritické situace ubytovnu v části Kunčice. Továrna jim úplně přestala dodávat teplo. V budovách, které jsou přímo v sousedství podniku, přitom žije zhruba 200 lidí. Převážně ukrajinských uprchlíků. Majiteli ubytovny se podařilo zajistit mobilní kotelnu a napojil ji na rozvody.

Teplo do ubytovny dosud přiváděla síť šedých trubek. Teď už je ale všechno jinak. Provozovatel ubytovny teplo z Liberty nahradil mobilní kotelnou na lehký topný olej, kterou narychlo přivezl ze Slovenska. „Dá se to rychle přivézt, odvézt, ale musíte to nejdřív sehnat. Což se nám podařilo v Bratislavě,“ říká majitel ubytovny ProDante Rudolf Šadibol.

V jednom z pokojů bydlí čtyřicetiletá paní Naďa. Doufá, že se teplo podaří zajistit. Líbí se jí tady a tak se jí pryč odtud nechce.

„Máme tady plný barák ubytovaných, převážně jsou to lidé z Ukrajiny. A je to hodně emotivní situace, málem jsem se z toho sesypal,“ říká majitel ubytovny.

Napojení ubytovny na mobilní kotelnu na lehký topný olej ale bude znamenat stoprocentní zvýšení ceny za teplo. „Teď budou stresy s tím, kdo to zaplatí. Navyšovat cenu ubytovaným, kteří mají hluboko do kapsy? Nějakou dobu vydržíme. Ale nevím, jak dlouho to zvládneme,“ dodává Rudolf Šadibol.

Spustit audio

Související