Proč jsou povodně, když je sucho?

15. červenec 2020

V Česku je prý největší sucho za posledních několik set let. Jak je tedy možné, že jsou u nás zároveň povodně? A proč bychom měli vodou šetřit? 

Petr Ševčík vyzpovídal hydrologa Martina Pechu. Co vlastně dělá takový hydrolog? Je to odborník, kterého zajímá vše kolem vody. Řeší třeba, proč je jí někde málo, nebo naopak moc.

Dojde nám voda?

Lidé se o dešťové srážky, které zajišťovaly úrodu, ale na druhou stranu i způsobovaly ničivé povodně, zajímají od nepaměti. V Praze se počasí měří v Klementinu už od 18. století.

Podle Martina Pecha současné sucho začalo v letech 2014-2015. Ukázalo se, že několikaleté sucho už ovlivnilo malá města. Lidem ubyla, nebo úplně zmizela, voda v jejich studních. Kdyby sucho trvalo dál, dotklo by se podle Martina za nějakou dobu i větších měst. Že nám z kohoutku nepoteče voda se tak zatím bát nemusíme.

Jak vzniká sucho?

Martin vysvětlil, že se v posledních letech zvyšuje teplota. A když k tomu prší stejně, nebo i méně, než je normální, sucho je tu. Posledních pár měsíců naštěstí prší dost. Sucho tak trochu odeznělo. Podle Martina se ale může vrátit.

Je důležité myslet na to, jak zajistit dostatek vody i v období sucha. Vodu totiž přece potřebuje každý k životu. Hlavní je tedy vodou šetřit a neplýtvat. Můžete se tak setkat s nařízením, že se nesmí dočasně zalévat zahrádky, nebo plnit bazény.

Šetřit vodou můžete ale každý den i vy. Stačí třeba myslet na to, že když si mydlíte ruce, nenecháte během toho téct vodu naprázdno z kohoutku.

Jak můžou být povodně, když je sucho? Kdy byly u nás ty největší? A proč se nedá vždycky spolehnout na předpověď počasí? To se dozvíte, když si poslechněte rozhovor.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00. 

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Petr Ševčík , Redakce Rádia Junior
Spustit audio

Související