Proč některé děsí transgender lidé? Odmala slyšíme, že odlišnost se trestá. Sex je nástroj moci

7. červenec 2021

„Když se odlišujeme od normy, tak za to máme výrazné sankce,“ říká pro podcast Balanc psycholog a psychoterapeut Jiří Procházka. Téma genderu, sexuální orientace a identity je pro mnohé lidi kontroverzní. Zdánlivě totiž vyrostli ve světě, kde existovali muži a ženy, a to jen heterosexuální. 

Nové poznatky vědy, včetně sexuologie, psychoterapie nebo sociologie, ale tyto kategorie přehodnocují a zpřesňují. Proč téma transgenderu a sexuality vyvolává tak silné diskuze a lidé se ho občas bojí?

„Historicky byla oblast sexuality, reprodukčních práv, rodiny mocenský nástroj kontroly.“ Každá bytost potřebuje nějakým způsobem chápat svět, ve kterém žije. A získat pocit, že je v pořádku, dostat uznání od okolí a potvrzení vlastní hodnoty. Je velmi jednoduché takový pocit získat vymezováním se vůči druhým. Jsem dobrý, protože jsem normální. Nenormální lidé jsou špatní. Jinakost nás ohrožuje, odmalička jsme učeni, že jsou za to tresty a ponižování. Tím se ale vytváří společenské menšiny, které jsou utlačované.

Balanc připravuje další speciální sérii, tentokrát o sourozencích. Hledáme zajímavé příběhy bratrů a sester. Třeba jste si nerozuměli v dětství a teď máte skvělé vztahy. Zajímají nás i opomíjené prostřední děti, sourozenci se změnou pohlaví, mnohočlenné rodiny, nevlastní sourozenci, kteří se třeba objevili až po letech, i jiné životní osudy. Pošlete krátkou audioukázku vyprávění na balanc@rozhlas.cz! Rádi se pak potkáme ve studiu radia Wave a podělíme se o váš příběh.

„Vybíjíme si frustraci na slabších, označujeme je za viníky. Je to snazší než poznat a vinit systém.“ Menšinové identity, včetně sexuálních, existovaly vždy. Dnes je zkrátka bezpečnější o tom mluvit, máme více svobody a ochrany. Stále se ale řada odborníků, i z oblasti sexuologie, odmítá ve svém oboru vzdělávat a zjišťovat si, na jaké nové poznatky věda přišla. Označují proto trans lidi třeba termínem hermafrodit. „Je to, jako byste označili černocha negr,“ vysvětluje poradenský psycholog a psychoterapeut, který se mj. na problematiku transgender lidí zaměřuje ve své praxi.

Pusťte si celý pořad Balanc o transgender lidech, vztahu sexuality a moci, historii i současných poznatcích vědy na toto téma.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.