Proč se stydíme požádat o pomoc? Životním krizím se nelze vyhnout, naučte se je zvládat

8. březen 2022

„Na krizi se dívám jako na důsledek setkání s překážkou, kterou neumíme přiměřeně řešit,“ řekl v pořadu Balanc psychoterapeut a krizový intervent Peter Porubský. Krizím se nelze ani vyhnout, ani se na ně dokonale připravit. Můžeme se ale učit je zvládat a posilovat odolnost. Není ostuda říci si o pomoc odborníkům, často ale pomůžou i přátelé nebo rodina. Překážkami mohou být izolace, stud, příliš vysoké nároky, které máme sami na sebe. Jak se naučit zvládat krize?

„Krize je vždy velmi individuální, co u jednoho spustí krizový stav, druhého vůbec nezasáhne.“ Pro někoho je ztráta peněženky životní rána. Přijde o peníze, musí oběhat úřady, se kterými komunikuje nerad. Někdo ztrácí doklady každý měsíc a jen mávne rukou.

Každý jsme jiný, máme jinou životní zkušenost, jiné obavy a silné stránky. Krize je obvykle kombinací více událostí. Často souvisí s ohrožením vztahů nebo strachem o zaměstnání. Nebo když prožíváme velké změny. Máme pocity ztráty kontroly a bezvýchodnosti.

Je důležité poznat, jakým způsobem se u nás krize projevuje. Často se objeví silné emoce, se kterými si nevíme rady. Někdo začne nekoordinovaně pobíhat, někdo uklízet nebo nemůže zastavit proud řeči a pořád mluví. Mnohdy i úplně zmateně. Podle Petera Porubského lidé odkládají vyhledání pomoci.

Přitom někdy stačí se někomu svěřit, vypovídat se. Občas v krizi dostáváme okamžité rady a okolí může naše problémy bagatelizovat. Přirozeně je zvnějšku nevidí tak černě, ale míru problému určuje jeho majitel, ne okolí. Dobré je zeptat se třeba, co by dotyčný chtěl nebo co by mu pomohlo. Není na škodu si ověřit, zda mu pomáhají konkrétní rady a kdy je na ně čas.

Pusťte si celý rozhovor o krizích, jejich zvládání a studu říci si o pomoc.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.