Prodat devítičlennou soulovou kapelu je trochu sebevražedná mise, vtipkují členové uskupení Aneta & The Soul Uncles

21. říjen 2023

V kapele Aneta & The Soul Uncles (ATSU) se sešli muzikanti, kteří v hudební branži rozhodně nejsou žádnými nováčky. „Je to kapela za odměnu, děláme si hudebně radost,“ chválí si zpěvačka Aneta Hollandrová. Spolu s ní byl ve studiu Rádia Praha také kytarista Jan Šobr.

Vznik kapely plné profesionálních muzikantů inicioval holandský baskytarista Sto Zvířat Wilco Versteeg, když v roce 2019 pronesl svou krásnou češtinou: „Já myslet, my muset udělat, to je kapela.“

Oslovil svého kolegu ze Sto zvířat Jana Šobra i Anetu Hollandrovou, která působila v Prague Conspiracy, k nim pak přibyli další hudebníci z řad známých. „Tenkrát jsme se sešli ve zkušebně v Kutné Hoře a tam jsme teprve začali vymýšlet, co budeme hrát, ale už nám bylo jasný, že nám to spolu sedí,“ vzpomíná Jan Šobr.

Na žánru se shodli, soul jim byl blízký všem a covidová doba jim dala možnost společně tvořit, protože se jejich ostatní projekty na chvíli pozastavily. Veřejnosti se pak poprvé představili na festivalu v Kutné Hoře.

„Zjistili jsme, že to funguje. Ten první koncert byl naprosto famózní, i když jsme měli strašnou trému. Bylo tam krásný pódium, super světla i fantastický zvuk,“ shodují se.

Jan Šobr a Aneta Hollandrová z kapely Aneta & The Soul Uncles

Geniální koncept

V kapele je jich devět, což podle nich k soulu prostě patří, prodat ale takhle početný ansámbl není jen tak.

„Je to samozřejmě sebevražedná mise. Prostě devět lidí je finančně náročná záležitost a my jsme ještě navíc každý z jiného koutu republiky. Geniální koncept,“ směje se Honza.

Společné plánování koncertů je prý možné jen díky sdílenému kalendáři. „Rádi bychom všechny pozvali 30. prosince na krásný koncert do Jazz Docku. Tam to máme rádi, je to fantastický klub, budeme tam mít tentokrát dlouhý set na dvě půlky,“ láká na jeden z nejbližších pražských vystoupení Aneta.

Jak vznikl jejich název? Kolik mají písní v repertoáru a jak je tvoří? Proč nepíšou česky? A jak vzpomínají na úplné začátky? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lenka Vahalová ,

Související