Prodražení lávky přes Labe a také multifunkční fotbalové arény v Hradci Králové o další miliony

23. únor 2023 08:25

Stavba multifunkční fotbalové arény v Hradci Králové podraží o dalších více než 16 milionů korun, na celkových 650 milionů bez daně.  O navýšení, které se týká převážně vnitřního vybavení stadionu, rozhodli královéhradečtí radní, jednat o tom budou ještě zastupitelé. Radní na svém zasedání schválili také pětimilionové navýšení za vícepráce u lávky přes řeku Labe v centru města. S jejím otevřením se počítá 2. března.

Čtěte také

„Jedná se o naprosto jednoznačně poslední navýšení ceny,“ tvrdí náměstek primátorky Hradce Králové Lukáš Řádek z TOP 09 o právě dokončované lávce přes Labe. Dohromady má tak stavba město vyjít na skoro 175 milionů korun.

Důvodem posledního pětimilionového navýšení jsou podle vedení města neočekávané vícepráce. „Tím největším parametrem pro navýšení ceny je zjištění, že vedení ČEZu, které mělo být podle jejich dokumentace v jiní výšce, je ve skutečnosti výrazně výše. Tudíž musela být upravena konstrukce mostu.

Pro chodce a cyklisty se most otevře 2. března odpoledne.

Čtěte také

Navýšení ceny čeká i budovaný fotbalový stadion. Cena se zatím navyšovala třikrát. Důvodem čtvrtého zdražení jsou požadavky města na vybavení stadionu, které základní smlouva neobsahovala.

Teď město vybíralo velikost a vybavení skyboxů nebo podobu ubytování, pokračuje náměstek Lukáš Řádek z TOP 09. „Největší podíl na variacích je vybavení gastra, aby při provozu stadionu mohla být standardním způsobem uspokojena potřeba fanoušků.

Dodatečnými objednávkami město nesmí překročit limit zvýšení ceny daný zákonem o veřejných zakázkách, který pro stadion vychází na zhruba 653 milionů korun. Pokud zastupitelé příští týden čtvrté navýšení ceny schválí, budou městu do vyčerpání limitu scházet asi tři miliony korun.

Čtěte také

Rada na svém posledním zasedání rozhodla také o nákupu dalších více než tří tisíc nádob na gastroodpad, které zájemcům zdarma rozdává.

Úpravy podle rozhodnutí radních čekají lesopark na Moravském předměstí, pokračuje náměstek primátorky Adam Záruba ze Změny pro Hradec. „Ta lokalita je velmi zanedbaná. Lesopark byl založen někdy v 70. či 80. letech, kdy tam byla provedena výsadba. A od té doby se tomu nikdo nevěnoval. Samozřejmě každý vysazený les musíte probírat. Aby stromy vypadaly dobře a měly dostatek prostoru.

Hotovo by mělo být do podzimu letošního roku. V budoucnu chce město nechat krajinářsky upravit i prostor pod kopcem svatého Jana, který na lesopark navazuje.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související