Projděte se Krajem Slavatů. Krásnou přírodou okolo Luže vás provedou nové naučné stezky

23. listopad 2023

Luže je malebné městečko na Chrudimsku v Pardubickém kraji. Obklopené je krásnou přírodou, mírnými kopci a údolími řek Novohradky a Krounky. Letos na podzim se v Luži otevřela nová naučná stezka. Jmenuje se Krajem Slavatů a čtyři okruhy vedou nejen do města, ale také na okolní vyhlídky, lesní cesty a k zajímavým památkám. Šité jsou na míru nejen pěším turistům, ale také cyklistům nebo běžcům.

Slavatové z Chlumu a Košumberka byli významnými vlastníky lužského panství, a tak je se jménem starého českého rodu spojena řada zdejších památek. Okruhy stezky jsou různě dlouhé. Měří 4, 7, 9 a 12 kilometrů. Díky infopanelům i zajímavým nápadům se na nich můžete kochat, objevovat, bavit se a také se dozvědět spoustu nových informací.

Přírodou se čtrnácti svatými pomocníky

Sedmikilometrový vycházkový okruh začíná u rozcestníku pod hradem Košumberkem a dovede vás k Paletínské kapli. Je to známá barokní památka, která byla zasvěcena Čtrnácti svatým pomocníkům, ochráncům před nemocí a epidemií moru.

Okruh potom míří do lesa, na Cestičku lásky. Tam najdete krásnou lavičku pro zamilované. A možná vyslyšíte výzvu na jednom z infopanelů: „Nechceš-li mít z nohou trosky, choď v přírodě hodně bosky.“ Týká se Bosonohé stezky s milníky, která je tu vytvořená pro radost z chůze bez bot. Pokračovat potom můžete přes obec Bílý Kůň k Žižkovu stolu, místu obestřenému pověstmi a dál k židovskému hřbitovu u Luže.

Srdíčko na Cestě lásky a Bosonohé stezce

S Divišem za výhledy

Okruh nazvaný S Divišem za výhledy je dlouhý 9 kilometrů a je vhodný jak pro cyklisty na trekingových kolech, tak i pro pěší turisty. Vede krajinou s krásnými výhledy. Z Radimské vyhlídky u třešňového sadu budete mít Luži jako na dlani, samozřejmě i s její dominantou, chrámem Panny Marie Pomocné na Chlumku. Na této vyhlídce se můžete posadit na výjimečnou lavičku, okruhy celé Naučné stezky Krajem Slavatů mají podobný mobiliář.

Na trase S Divišem za výhledy si v Lozicích můžete prohlédnout starý kamenný most nebo se v obci Radim zastavit v soukromém železničním muzeu. Krásnou fotku si díky dřevěnému rámu uděláte u Voletického rybníka, který se dá celý obejít.

Vyhlídka nad obcí Radim u Luže je součástí okruhu S Divišem za výhledy

Za zazděnou Markétou

Kratší pěší okruh s názvem Za zazděnou Markétou má délku něco přes čtyři kilometry a vede hlavně po lesních pěšinách. Cestou si prohlédnete historickou usedlost ve Zdislavi a milým překvapením pro vás bude Stezka smíchu.

Trasa dál míří ke kostelu Zvěstování Panny Marie v Janovičkách s malým hřbitovem. K Janovičkám se vztahuje lidová pověst o zazděné Markétě Berkovně z Rychmburka. Za vidění stojí i soutok řek Novohradky a Krounky nebo pozůstatky historického vinohradu pod hradem Košumberkem.

Purkrabství hradu Košumberk.jpg

Dobývání hradiště

Okruh nazvaný Dobývání hradiště je ideální pro rekreační běžce, ale pokud pro vás 12 kilometrů chůze není příliš, určitě stojí za to projít si ho i pěšky. Odměnou je například krásný výhled z nejvyššího místa nad obcí Rabouň. Kdysi tu stávalo hradiště, dodnes je v přírodě pěkně vidět jeho obranný val. Tomuto místu se říká Žižkovy šance.

Na dalších lokalitách na okruhu uvidíte řadu geologických zajímavostí. Například u obce Doly, na stěně nad řekou Krounkou, se nacházejí pískovce, mezi kterými jsou patrné vrstvy uhlí. V Brdě si zase můžete prohlédnout historické prádlo s valchou, které se používalo ještě v první polovině 20. století.

Spustit audio