Projekce, přednášky i výstava fotografií s židovskou tematikou. Začíná festival Devět bran

Na pražském nádraží Bubny začíná Festival česko-německo-židovské kultury Devět bran. Právě odtud odjel před pětasedmdesáti lety první židovský transport. Festival si památku tragických událostí 2. světové války připomíná po sedmnácté.

Špinavá nacistická hra o židovský majetek a krásná dívka s marnou nadějí na záchranu – Modlitbu pro Kateřinu Horovitzovou zfilmoval v roce 1965 Antonín Moskalyk. Dramatizace novely Arnošta Lustiga je letos už po páté součástí programu festivalu Devět bran.

Atmosféru podtrhuje i místo, kde se nachází jeviště – přímo v dobytčáku na kolejích bubenského nádraží. Transportem odtud odjel i Arnošt Lustig. Podle jeho dcery Evy je Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou stále živým dílem: „Toto dílo je o hledání krásy, kuráže a spravedlnosti. Tyto tři věci dnes všichni potřebujeme, stejně jako včera, a jistě je budeme potřebovat i zítra.“


Divadelní představení, projekce, přednášky i výstavy mohou návštěvníci v prostorách nádraží Bubny vidět každý den až do 31. srpna.

Kromě divadla budou promítány i filmy o osudu Židů za 2. světové války. Na každý den je připravena přednáška s tématem Člověk a zlo. V rámci doprovodného programu se návštěvníci dozvědí například o roli Šanghaje při záchraně evropských Židů.

Azyl tam ve 40. letech našly i stovky Čechoslováků. „Píše se o 430 nebo 470. Celkové množství bylo asi 30 tisíc evropských Židů. Zajímavé je, že japonští okupanti Číny umožňovali těmto lidem v Číně přežít i přes nátlak nacistů,“ říká ředitel festivalu Devět bran Pavel Chalupa.

autoři: jpr , stk
Spustit audio