Projekt Asistentem na zkoušku přibližuje studentům potřeby vozíčkářů

14. březen 2022 14:52, aktualizováno

Co obnáší práce osobního asistenta u hendikepovaných nebo jak pomoci člověku, který spadl z vozíku. I to studentům zdravotnických a sociálních oborů představuje projekt Asistentem na zkoušku, který organizuje spolek Lenox.

Co jeden ani nezaregistruje, může být pro druhého nepřekonatelnou překážkou. Třeba člověka bez hendikepu ani nenapadne, co všechno musí zvládat takový vozíčkář a jak mu při potížích vhodně pomoci. Proto organizuje spolek Lenox dny Asistentem na zkoušku. Určené jsou pro studenty zdravotnických a sociálních oborů, kteří si na vlastní kůži vyzkoušejí, jaké to je být vozíčkářem i jeho asistentem.

Asistentem na zkoušku

Studenti se mohli workshopu zúčastnit třeba v pátek v plzeňském Aktivity centru v Krašovské ulici. „Je to zajímavá zkušenost. Učíme se například, jak přemístit hendikepovaného z vozíku na jiný vozík a podobně,“ popsala studentka klatovské zdravotnické školy. Studenti si v tělocvičně vyzkoušeli také to, jak zvednout ze země vozíčkáře, který spadl z vozíku. Studenti se vydali i do terénu. „Je zajímavé, jak na vozíku vnímáte sebemenší nerovnost povrchu, a také to, jak je těžké důvěřovat tomu, kdo vás veze,“ popsala jedna z účastnic.

„Cílem je předat informace, které my vozíčkáři považujeme za důležité, ale ostatní si je ani neuvědomují. Chceme také pomoci odstranit počáteční ostych, který je ale úplně přirozený,“ řekl místopředseda spolku Michal Enge. Lidé se podle něj často bojí sami nabídnout pomoc, nevědí, jak s vozíčkáři komunikovat nebo jak manipulovat s vozíkem.

„Určitě bych tuto zkušenost všem doporučil, protože co vypadá snadně, může být pro hendikepované překážkou,“ uzavřel jeden ze studentů. Spolek Lenox organizuje školení Asistentem na zkoušku opakovaně a kurzem už prošlo 60 studentů.

autor: Jitka Englová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio