Projektanti v obcích představují plán vysokorychlostní tratě Moravská brána. Nepotěšili zahrádkáře v Lipníku

19. květen 2023 09:40

Jezernice, Osek nad Bečvou, Lipník nad Bečvou a Hranice. Tyto obce a města navštívili v uplynulých dnech projektanti Správy železnic, aby lidem představili trasu budoucí vysokorychlostní tratě Moravská brána.

Její první úsek za desítky miliard korun má do několika let propojit Prosenice a Ostravu. Například v Lipníku nad Bečvou ale nová železnice protne zahrádkářskou kolonii Ořech. Důvod? Aby se trať vyhnula obchvatu města. Místo toho tak protkne pozemky desítek vlastníků.

Třeba Jana Diviše informace o plánované trase překvapily. Zahrádku má v kolonii více než 20 let. „Něco jsem tam vybudoval a strávil tam hodně hodin. Ale co se dá dělat, jednou všechno končí,“ uvádí Diviš.

Projektanti v obcích představují v Lipníku plán vysokorychlostní tratě Moravská brána

Zatímco dříve projektanti vyšli vstříc připomínkám obyvatel nedalekých Hranic nebo Drahotuš, u Lipníka trasu rychlotratě přesměrovat nejde. 

Jak to zdůvodňuje hlavní projektant Správy železnic Marek Pinkava? A co na to Starosta Miloslav Přikryl z Unie pro Lipník? A kdy by měla stavba trati začít? Poslechněte si v reportáži.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio

Související