Promiňte, že nejsem dekadentní. Týden s hudbou francouzského romantika Camille Saint-Saënse

19. prosinec 2021

Francouzský skladatel Camille Saint-Saëns zemřel přesně před sto lety, 16. prosince 1921 v Alžíru. Polední koncerty v tomto týdnu budou patřit právě jemu.

Hudbu tohoto francouzského romantického skladatele by bylo velice snadné hodnotit zkratkovitě a odsoudit ji jako formálně dokonalou, ale prázdnou syntézu. Jako příliš sentimentální. Takových příkrých hodnocení se nebáli ani někteří z jeho kolegů. Claude Debussy se nechal slyšet, že má doslova hrůzu ze sentimentality – a její jméno že je Saint-Saëns. My už se ale vůči jeho hudbě vymezovat nepotřebujeme. Jak ji tedy v dnešní době poslouchat?

Čtěte také

 V klidu a bez předsudků. Saint-Saënsovou nejznámější skladbou je dnes Karneval zvířat, suita, kterou skladatel napsal jakoby mimochodem a zakázal, aby se během jeho života hrála. Nechtěl si tím kazit pověst. Kromě Karnevalu zvířat ale napsal spoustu symfonické hudby, třináct oper, výborné komorní skladby, intimní písně a několik sborů, nad kterými srdce usedá. Během Poledních koncertů se je společně vydáme objevovat.

Spustit audio