Protest části zemědělců v Praze skončil. Někteří odjeli dřív, nesouhlasili s organizátory

19. únor 2024 10:00, aktualizováno

Část zemědělců v pondělí demonstrovala před Ministerstvem zemědělství v Praze, protestní jízdou se stovkami traktorů částečně zablokovali magistrálu a v centru města na chvíli omezili provoz tramvají. Protest, od kterého se distancovaly hlavní zemědělské organizace, se odpoledne přesunul na Malostranské náměstí, část zemědělců ho před tím opustila.

Aktuální informace přinášel iROZHLAS.cz v online reportáži

„Přijelo více než 500 traktorů, další jsou na cestě,“ řekl mluvčí protestu Daniel Sterzik. O podobném počtu ráno mluvila i policie.

Policisté ráno zaznamenali první přestupky, některé traktory i přes zákaz zastavily na pražské magistrále.

Ministr zemědělství Marek Výborný preferuje jednání u kulatého stolu než protest na ulicích

Ministr zemědělství Marek Výborný z KDU-ČSL vyšel dopoledne mezi demonstranty. „Demisi, ostuda, hanba!“ volali na něj někteří.

Protesty mají trvat do úterý, uvedl mluvčí Daniel Sterzik. Akce částečně zablokovala pražskou magistrálu. Zemědělská technika tam stála ráno v souvislé koloně, ale v každém směru zůstal jeden pruh volný pro průjezd aut. V centru metropole protest jen na chvíli omezil provoz některých tramvají.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) řekl České televizi, že na příjezdu na holešovický most se naboural traktor. Nehoda se ale podle něj obešla bez vážnějších následků.

Protest části zemědělců u hlavního nádraží v Praze

Větší problémy v dopravě zatím nejsou

Větší dopravní problémy ale zatím akce nezpůsobila. Mluvčí policejního prezidia Jakub Vinčálek ráno pro Radiožurnál uvedl, že situace odpovídá běžnému pondělí.

Demonstraci organizuje předseda zemědělských odborů Bohumír Dufek a podnikatel Zdeněk Jandejsek.

„Ohradil jsem se proti některým svolavatelům dnešní akce, protože ji zneužili pro svůj vlastní prospěch a politický prospěch,“ upozornil lidovecký ministr zemědělství Marek Výborný, který vyšel mezi protestující před budovu resortu.

„Demisi, demisi!“ křičeli na něj lidé. „Sedíte tam dva roky a neudělali jste pro zemědělce nic,“ míní někteří. A část demonstrantů pískala na píšťalky.

Protest části zemědělců u hlavního nádraží v Praze
autoři: ako , edr | zdroje: iROZHLAS.cz , ČTK
Spustit audio