Protest lékařů hrozí i po jejich schůzce s ministerstvem. „V návrhu chybí otázka mezd,“ vysvětluje lékař Přáda

14. listopad 2023

Ministerstvo zdravotnictví a zástupci lékařů se nedohodli na změnách v odměňování. Pondělní jednání skončilo bez výsledku. Pořád tak hrozí, že část lékařů přestane od prosince na protest sloužit přesčasy v nemocnicích, což by omezilo neakutní péči.

Od září, kdy mladí lékaři vyhlásili protest proti sloužení přesčasů, probíhá vyjednávání mezi jejich zástupci a ministerstvem zdravotnictví. „Jak mladí lékaři, tak představitelé nemocnic a odborů dávali své připomínky, které byly postupně zapracovávány a výsledek je samozřejmě kompromis,“ říká náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník.

Čtěte také

„Věřím, že to hlavní, co bylo účelem – tedy snížení objemu přesčasové práce –, se podařilo.“

Mladí lékaři přesto nejsou s výsledkem plně spokojeni. „Poslední verze s námi nebyla konzultována, takže jsme to teprve v pondělí v podvečerních hodinách dokázali nějak zanalyzovat,“ oponuje Jan Přáda, viceprezident České lékařské komory a předseda Sekce mladých lékařů.

„Zdá se, že by tato verze byla akceptovatelná, byť naše připomínky tam nebyly úplně všechny splněny.“

Mladí lékaři v návrhu zákona postrádají zejména lepší finanční ohodnocení. Dohoda, která legalizuje 24hodinové směny, je podle nich bezprecedentní a vyžaduje nový systém odměňování.

Čtěte také

„Říkali jsme už koncem září, že otázka mezd je s tím pevně spojená,“ obhajuje mladé lékaře Přáda. „Teď je samozřejmě diskuse stáčená na poslední bod, protože na něm budeme velmi snadno perzekvováni.“

Podle ministerstva ale protestující lékaři na poslední chvíli stupňují své už i dříve ambiciózní požadavky. Vyhovět podle Pláteníka nelze všem.

„Je potřeba si uvědomit, že v Česku máme asi šest druhů zdravotnictví a my jako ministerstvo zdravotnictví skutečně určujeme platy nebo tarify jenom v tom státním,“ souhlasí s neefektivností plošných garancí v jednom sektoru.

Kompenzace pro část lékařů

Dalším limitem jsou omezené prostředky v rozpočtu ministerstva. „Prostředky, co máme na příští rok, navrhujeme rozdělit tak, aby nejvíce dostali ti, co mají aktuálně nejméně,“ vysvětluje Pláteník.

„Idea byla ocenit ty, co musí hodně pracovat, jsou na začátku kariéry a aktuálně ten tzv. důstojný plat nemají. Takto uvažujeme a rozumíme, že to mladí lékaři aktuálně nepřijímají proto, že se to netýká všech a částky jsou pod očekáváním, ale vycházíme z peněz, co máme,“ konstatuje.

Čtěte také

Lékaři ze svých požadavků ale ustoupit nechtějí. „Požadujeme jasnou garanci, že peníze, o kterých se mluví, se opravdu dostanou k lidem,“ apeluje Přáda. Pokud jim ministerstvo nevyjde vstříc, přestanou od prosince sloužit přesčasy. Takový zásah do provozu nemocnic by přitom výrazně omezil neakutní péči.

Ministerstvo chce jejich protestu zabránit za každou cenu. „Peníze, o kterých hovoříme, budou během prosince rozdány v platových poměrech lékařů ve státních nemocnicích, aby každý věděl, že je dostane. A k tomu se pan ministr zavázal,“ uzavřel Pláteník.

Více podrobností o protestu mladých lékařů, jejich požadavcích na kompenzace, dohodě s ministerstvem i možném vlivu na pacienty si můžete poslechnout v záznamu pořadu Ranní Plus. Moderuje Lukáš Matoška.

autoři: Lukáš Matoška , esta
Spustit audio

Související