Protest lékařů by mohl omezit i fungování nemocnic na Vysočině

25. listopad 2023 07:00

Lékařská péče v nemocnicích se nejenom na Vysočině ocitne během prosince v útlumu. Je to kvůli protestu lékařů, kteří hromadně vypovídají přesčasové práce.

Lékařům vadí abnormálně velký počet přesčasových hodin, které musí kvůli nedostatku kvalifikovaných lékařů v nemocnicích odsloužit. Ten objem byl tak velký, že to naprosto kolidovalo se zákoníkem práce. Největší pobouření ale mezi lékařskou veřejností nastalo, když vláda tuto praxi defakto legalizovala.

Lékaři dostali výjimku ze zákoníku práce a ročně jim tak zaměstnavatel může dát až 832 přesčasových hodin. Někteří z nich se proto rozhodli přesčasy odmítat sloužit a z přesčasových prací dávají výpovědi.

Vyjednávání České lékařské komory s ministerstvem zdravotnictví zatím ztroskotala. Lékaři před dvěma dny odmítli zrušit svůj protest výměnou za ministerský návrh na úpravu tabulkových mezd. Jistého ústupku už ale dosáhli. Od 1. ledna se počet legálních přesčasových hodin vrátí na svojí původní úroveň, tedy 416.

Protestovat budou i lékaři na Vysočině

Nejvíc lékařů odmítlo sloužit přesčasy v největší z krajských nemocnic v Jihlavě. Do protestu se tam zapojí na 150 lékařů. 72 lékařů vypovědělo přesčasové práce v Novém Městě na Moravě, 24 se jich k tomu rozhodlo v Pelhřimově, tedy úplně stejně jako v Havlíčkově Brodě. Desítky lékařů nebudou pracovat přesčas také v Třebíči. V praxi to znamená, že nemocnice nejspíš budou muset nějakým způsobem omezit svůj provoz.

autor: Daniel Zach
Spustit audio