Proti Izraeli nebudeme hrát na bod. Chci vyhrát a postoupit, burcuje tým fotbalista Vitík

26. červen 2023

Čeští fotbalisté do 21 let se chystají na poslední zápas v základní skupině mistrovství Evropy. Po výhře nad Německem se přesunuli do gruzínského Kutaisi, kde ve středu proti Izraeli zabojují o postup do čtvrtfinále. V klíčovém utkání bude národní tým znovu spoléhat na obránce Martina Vitíka, který na turnaji patří k nejlepším českým hráčům.

Po úvodní prohře s Anglií čeští mladíci na Euru zdolali Německo 2:1 a o těsné výhře rozhodl v závěru Martin Vitík. Stoper pražské Sparty byl vyhlášený nejlepším hráčem zápasu, když ke vstřelené rozhodující brance přidal na stadionu v Batumi jistý výkon v defenzivě.

„Vážím si toho, ale pro mě je důležité vítězství a to, co tým předvedl. To je vždy na prvním místě a určitě zápas s Německem bude jeden z největších momentů letošní sezony. Cítím se dobře, snažím se dělat maximum pro tým a zatím se to daří,“ pochvaluje si Martin Vitík.

Český reprezentant si na šampionát do Gruzie přivezl solidní formu z klubu. Dvacetiletý obránce patřil v jarní části sezony do základní sestavy Sparty. Pražanům pomohl k zisku ligového titulu po devíti letech a vysloužil si i premiérovou pozvánku do reprezentačního A-týmu.

Tahoun Vitík

Výkony talentovaného stopera pochopitelně sledují zahraniční skauti a urostlý obránce by tak mohl brzy přestoupit do ciziny.

„Martin Vitík odehrál ve Spartě skvělou druhou polovinu sezony a perspektiva jeho věku, výšky a možnosti toho, že se ještě určitě bude zlepšovat, je lákavá. I na mistrovství Evropy je na něm vidět vůdcovská role, podává výborné výkony a možná si říká o nové angažmá,“ myslí si bývalý fotbalista a mistr Evropy do 21 let David Kobylík.

Český tým na šampionátu v Gruzii zakončí základní skupinu středečním soubojem s Izraelem. Výběr kouče Jana Suchopárka má v tabulce dvoubodový náskok před Německem a k jistotě postupu do čtvrtfinále mu stačí získat bod. 

„Určitě nemyslíme na bod. Všichni jdeme do každého zápasu s tím, že chceme vyhrát. Bylo by moc hezké, kdybychom zvládli poslední zápas. Je potřeba se na to nachystat a určitě chceme postoupit,“ zdůrazňuje Martin Vitík, kterého italský deník Tuttosport minulý týden zařadil do stočlenné nominace na nejlepšího fotbalistu Evropy do 21 let. 

autoři: Lukáš Michalík , rej
Spustit audio

Související

Sledujte nás