Proti proudu splašků. Originální internetové připojení přes kanalizaci otestují v Ludgeřovicích

19. září 2019 07:10

Jak dostat pevné připojení k internetu do jednotlivých domácností a přitom nerozkopat půlku vesnice? Tuto otázku řešila obec Ludgeřovice u Ostravy a přišla s velmi originálním nápadem. Jako zřejmě první obec v Česku ještě v tomto roce protáhne kabely přes funkční kanalizaci. A využije speciální patentovaný postup.

„Tady jsme v Ludgeřovicích na ulici U Kapličky. Je to úplně nová ulice, jsou tady parcely pro 36 rodinných domů. Počítám, že během dvou let budou všechny parcely kompletně zastavěny,“ ukazuje starosta Ludgeřovic Daniel Havlík (ČSSD) na novou obecní čtvrť.

Tady se všechno otestuje. Optické kabely přivedou internet doslova proti proudu splašků. „Do kanalizace se pomocí speciálních objímek v horní části trubky nainstaluje internet. Kabel se tam dostane jednoduše – pan Najman vymyslel unikátní technologii. Takový speciální krtek jede tou kanalizací, roztahuje objímky a do nich docvakává optické vlákno,“ popisuje starosta.

Už tady byla i veřejná debata s obyvateli s názornými ukázkami. Michal Najman, autor celého nápadu, se vyjádřil jen písemně a potvrdil, že opravdu není nutné ani jednou kopnout do země a že výjimečnost jeho patentu je i ve schopnosti protáhnout kabel jednoduše i odpadními zatáčkami.

‚Optiku z mísy‘ už zná Švýcarsko

Z koupelny nebo domácí toalety se tak může překvapivě stát hlavní uzel vysokorychlostního internetu. „Když budou trubky stopadesátky až do záchodu, tak skutečně ta technologie je unikátní v tom, že kdo bude chtít, tak dostane doslova ten internet až do toho záchodu. To znamená, že ta optika mu teoreticky může trčet klidně ze záchodové mísy,“ dodává Daniel Havlík.

Přichycení kabelu v odpadu prý odolá i tlakovému čištění stoky. V Evropě to novinka už ale není. Internet v kanalizaci využívá třeba Švýcarsko.

autor: mrk
Spustit audio

Související