Protivná a neoblíbená Olive Kitteridge je zpět. Díky bohu

25. listopad 2021

Olive Kitteridge je stará protivná brblalka, vlezlá a všetečná ženská, uzurpátorská manželka a přísná úča matiky. Už podruhé věnovala nositelka Pulitzerovy ceny Elizabeth Stroutová svou knihu právě Olive – jejím soudům, pochybám a různě pokaženým vztahům s muži jejího života i s ženami ze sousedství. Kniha Olive Kitteridgeová je zpět nedávno vyšla v Nakladatelství JOTA.

Je to zvláštní. Možnost se k rozporuplné postavě Olive Kitteridge ve druhém díle vrátit s sebou přináší radost a úlevu a prosté těšení se z toho, že s náladovou seniorkou můžeme znovu trávit svůj čas. To Olive přesně vystihuje. Bere život hákem, tváří se sebejistě a projevy náklonnosti ji rozčilují. Když tu ale není, zeje po ní nepříjemná díra, do které nepasuje nikdo jiný.

Kniha je pokračováním bestselleru z roku 2008 s lakonickým názvem Olive Kitteridge, který své autorce vynesl Pulitzerovu cenu. Jde o pokračování, které nezůstává své starší knižní sestře nic dlužné. Z městečka Crosby jako byste nikdy neodešli a víc než desetiletá propast mezi vydáními zmizí po přečtení prvních řádků. Znovu na vás čeká trochu dojemný, trochu bolestný a absolutně uvěřitelný zážitek, kdy budete nahlížet do hlav i domovů tamním obyvatelům.

Z minisérie HBO, která byla natočená podle první knihy o Olive Kitteridge

Nejde jen o samotnou Olive, ke které jaksi nelze mít neutrální vztah, protože žije svůj život bezhlavě, ať už se snaží zachraňovat životy, čelit samotě, nebo se přiblížit ke svému synovi. Jde i o jazyk, jakým Stroutová popisuje vymyšlené město Crosby a jeho obyvatele, nebo jak umí vystihnout to, co si Olive myslí a co cítí, když zrovna mlčí. Síla je v kontrastu hrubé a drsné slupky hlavní představitelky a jakési něhy, s jakou Stroutová věrohodně líčí nejednoznačnost všech postav, které knihou procházejí.

Je láska méněcenná, když ji necítíte k tomu, s kým jste sezdáni? Můžete celým srdcem milovat svoje dítě, a přitom ho denně vědomě zraňovat? Samozřejmě ano, nebo samozřejmě ne? Jasnou odpověď to nemá a v Crosby vám ji taky nikdo nedá.

Ani sama Olive není zas tak jasnou a předvídatelnou zástupkyní těžko snesitelných stárnoucích žen, jak by se na první pohled mohlo zdát. Stroutová ji vedle všedního života staví do složitých situací, které dokáže bývalá matikářka zvládat inspirativně a bez ztráty vlastní identity, i když si kvůli tomu musí často vybrat tu složitější cestu.

Z minisérie HBO, která byla natočená podle první knihy o Olive Kitteridge

Pozoruhodnou úrovní knihy je to, jak postavu absolutně nespoutává její věk. Jako správná románová hrdinka se totiž Olive zamilovává a je milována, randí a zažívá rozechvělou první noc, čelí žárlivosti, nejistotám, bojuje o život nebo nachází nová silná přátelství, jejichž význam ji upřímně ohromuje. Při tomhle všem je na přelomu sedmdesáti a osmdesáti let svého života. U toho prožívá to, co by jí možná mohl závidět nejeden třicátník.

„Ty nosíš ty směšné pleny pro staré lidi? Já taky! Jenže mně to teče zezadu, a to je daleko horší,“ říká Olive své nové přítelkyni v závěru knihy. Ať se totiž děje cokoli, Olive to popisuje přímočaře, někdy možná trochu bezohledně, ale se zápalem člověka, kterému na lidech záleží. Brání sobě i jiným upadnout do nevšímavosti a nebojí se starých křivd a jejich náprav.

Kniha, v jejímž středu Olive stojí, tak působí především jako jedna velká naděje. Tomu by se Olive nejspíš jako první ze všech vysmála. Aspoň navenek.

Velcí románoví hrdinové z maloměsta Crosby se díky spisovatelce Elizabeth Stroutové znovu vrací. Poslechněte si recenzi knihy Olive Kitteridgeová je zpět.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.