Provoz plaveckého bazénu v Litovli by mohla nově zajišťovat soukromá firma

20. listopad 2023 15:55

Vedení Litovle hledá kvůli milionovým ztrátám nového provozovatele bazénu. Zatím ho má na starosti sousední Základní škole Vítězná. Zástupci města doufají, že najdou v tendru soukromého provozovatele.

Bazén podle Hany Kaštanové, vedoucí plaveckého bazénu, využívá několik stovek žáků z dvaceti mateřských škol a deseti základních škol z regionu, otevřený je ale také pro veřejnost a různé kroužky.

Vstupné ale provoz bazénu nepokryje, vedení města ho ročně doplácí okolo čtyř milionů korun, náklady se navíc v poslední době kvůli cenám energií navyšují.

„Samozřejmě jsme si vědomi toho, že je to vybavenost pro občany a že to nikdy nebude výdělečné. Nicméně snažíme se tu ztrátu nějakým způsobem snížit,“ popisuje nezávislý místostarosta Litovle Lubomír Broza

Vedení města proto vidí jako možnou úsporu předání plavecké školy soukromé firmě, aktuálně tak hledá nového provozovatele prostřednictvím výběrového řízení. „Hlavní úsporu vidíme ve mzdách. Pokud je to pod ZŠ Vítězná, tak se platí plat klasického učitele, kdežto když to bude pod soukromou firmou, tak tam se platí plat plavčíka, který je podle nasmlouvané hodnoty, ale každopádně nižší než standardní plat učitele,“ vysvětluje Broza.

Hlavní úsporu vidíme ve mzdách.
Lubomír Broza, místostarosta Litovle

Litovelská samospráva chce zároveň uspořit i díky plánované instalaci fotovoltaiky na Základní škole Vítezná, která by vyráběla energii i pro bazén. Provozní náklady bazénů a koupališť se snaží snížit i v dalších městech. Třeba hranické plovárně formou zdražení vstupného. Letos si ze stejného důvodu za vstupné připlatili také návštěvníci prostějovských lázní, jesenického koupaliště nebo olomouckého aquaparku.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio