Provozovatel obchodů ENAPO zavírá v kraji první prodejny. O budoucnosti dalších jedná

3. srpen 2023 14:30

Zákazníci víc než tří desítek jihomoravských prodejen ENAPO neví, jak dlouho v nich ještě budou moct nakupovat. Jejich provozovatel, kroměřížská firma Rosa Market, je totiž v insolvenci a žádá soud o reorganizaci. Některé obchody už jsou zavřené, jiné zatím fungují, ale dodávky zboží váznou. Někdy chybí pečivo, jindy mléčné výrobky, nápoje nebo zelenina. Jaká je situace prodejen ENAPO v Jihomoravském kraji?

V celém Česku má síť ENAPO 129 obchodů, na jižní Moravě jich je pětatřicet, většinou v menších obcích. Respektive bylo jich 35 na začátku insolvenčního řízení. Dvě prodejny – v Mikulčicích na Hodonínsku a Želešicích na Brněnsku už jsou zavřené. V obou obcích naštěstí mají ještě další obchody s potravinami. Třeba Želešice už ale hledají nového provozovatele obchodu v obecní budově.

Ziskové nechat, ztrátové zrušit

Čtěte také

Jaké plány má Rosa Market se svými ostatními obchody? Záleží na tom, jestli jde o prodejny ztrátové, nebo ziskové. Ty ziskové si chce ponechat – má jich být dvacet. Získat konkrétní informace o těch ostatních je poměrně složité. Zástupce firmy na dotaz Českého rozhlasu odpověděl e-mailem, že u pěti ztrátových provozoven už má zájemce, kteří jsou připraveni prodejny převzít včetně personálu. U jednoho dalšího obchodu ladí podmínky převzetí s konkrétním zájemcem. A u sedmi dalších dlouhodobě ztrátových zatím hledá zájemce o převzetí.

O které konkrétní prodejny se jedná, ale vedení Rosa Marketu neuvedlo. Informace nemají ani samotní prodavači, ani vedení dotčených obcí. Nového provozovatele obchodu hledá například městys Švábenice na Vyškovsku. Prodejna, ale zřejmě pod jiným provozovatelem, by měla zůstat i v Březině u Křtin.

Uzavírání prodejen bude znamenat taky propouštění zaměstnanců. Zástupce Rosa marketu potvrdil, že i v Jihomoravském kraji se to bude týkat desítek lidí. Hromadné propouštění ale jihomoravskému úřadu práce zatím firma nenahlásila.

Čtěte také

Důvody insolvence

Co způsobilo problémy firmy, které vedly k vyhlášení konkurzu? V insolvenčním návrhu, který na sebe firma podala, uvádí, že potíže nastaly v době covidové pandemie. Lidé začali víc nakupovat zboží online s rozvozem až domů. Takže třeba v roce 2019 měla firma obrat přes 3 miliardy korun a loni to bylo o skoro 400 milionů méně.

Věřitelům dluží Rosa Market přes 430 milionů korun. Podle insolvenčního rejstříku už svoje pohledávky přihlásili jak nadnárodní, tak regionální výrobci potravin a nápojů. Je mezi nimi například Kofola, Budvar, Mattoni, Nestlé, ale také třeba regionální výrobci uzenin, menší pekárny, ale také Finanční úřady v Kutné Hoře a Kroměříži nebo společnost Teplo Kyjov, která nedostala zaplaceno za dodávky tepla a teplé vody. Věřitelé můžou přihlašovat své pohledávky do 28. srpna. Přezkoumání pohledávek je soudem nařízené na půlku listopadu.

Spustit audio

Související