Průměrná nezaměstnanost v našem regionu trvá 840 dnů, což je nejvíce v celé zemi

2. září 2019 07:50

Nejdéle jsou v evidenci úřadu práce nezaměstnaní lidé v Moravskoslezském kraji. Jak vyplývá z úřední statistiky, je to průměrně přes dva a čtvrt roku. Tak výraznou dlouhodobou nezaměstnanost nemá žádný další kraj v republice.

„Fyzickou práci bych si našla, ale ve svém oboru ne. Většinou chtějí řidičský průkaz a kumulují funkce,“ říká nezaměstnaná paní Helena, kterou jsme nedávno oslovili před ostravským úřadem práce. Patří mezi ty, kteří jsou v evidenci už velmi dlouho. „A mám ještě jeden problém, nemám čistý trestní rejstřík. Takže do mého oboru mne nevezmou,“ dodává.

Průměrná délka evidence na úřadu práce v Moravskoslezském kraji je 840 dnů. V žádném jiném regionu tak vysoké číslo není. Na Karvinsku je to dokonce přes 1000 dnů a to je absolutně nejvíce ze všech okresů v republice. Důvodem je to, že lidí, kteří chtějí pracovat, je o ně zájem a nemají žádné problémy, rekordně ubylo. A ti ostatní v evidenci z velké části zůstali.

„Řada z nich má často kumulovaná omezení, a to například kvůli nízké úrovni vzdělání, popřípadě neaktuální kvalifikaci, kvůli nedostatku praxe, exekuci, kvůli omezené mobilitě, věkovému a zdravotnímu handicapu či péči o malé děti nebo osobu blízkou. To vše výrazným způsobem snižuje jejich šance v uplatnění se na trhu práce,“ dodává mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

A další příklad – oblast kolem Vítkova na Opavsku. Tam je průměrná délka evidence nezaměstnaných přes 900 dnů. Přitom volných míst je konkrétně na Opavsku 2130.

To, že nezaměstnanost trvá v Moravskoslezském kraji nejdéle, platilo i v minulých měsících. Úřad práce spoléhá na důkladnější práci s jednotlivci a také na spolupráci s možnými zaměstnavateli.

autor: mrk
Spustit audio

Související