První je třeba znát své potřeby, pak nebudete nakupovat zbytečné věci, říkají mladí tvůrci oblečení

25. září 2023

„Udržitelnost je dneska buzzword, které je velmi často používané velkými řetězci. Stalo se z něj něco, co teď jako konzumenti rádi slyšíme. Je potřeba se ale dívat na fakta a hledat skutečnější slova než udržitelnost. Je to široký pojem a vlastně nikdo moc neví, co si pod ním představit. Osobně si myslím, že je to etický a zodpovědnější přístup k výrobě,” popisuje význam často skloňované udržitelnosti designér oblečení Daniel Weber.

Český rozhlas přichází v Týdnu udržitelného rozvoje s projektem Udrž to! Sedm dní pro planetu. Zapojilo se i Radio Wave a mezi hosty do živého vysílání tak přivítalo i dva nadějné tvůrce, kteří se věnují udržitelné módě. Do studia dorazila Veronika Dušková, která stojí za značkou VEDU clothing a Daniel Weber z Humanoddity. Kromě autorských oděvů na svých sociálních sítích edukují o udržitelném šatníku a nabízí tipy, jak správně nakupovat, ušít či opravit oblečení.

A jak tedy na udržitelný šatník? „Řešení určitě není vyhodit všechno oblečení z fast fashion řetězců. To nejjednodušší, s čím začít, je vynosit věci, které už ve skříni máme. A potom začít vědomě nakupovat. Najděte si svůj styl. Zjistěte, jaké věci a barvy vám sluší. Uvědomte si, jaké oblečení nosíte denně do práce. Pokud každý den nechodím na ples, tak ve skříni nepotřebujete mít desatero plesových šatů. Když budete znát své potřeby, daleko hůř se vám budou nakupovat zbytečné věci,” vysvětluje Veronika Dušková.

Jakou cestu musí materiály urazit, než se z nich stane tričko v naší skříni? Jak si skříň vytřídit od nepotřebných kousků? A mění se české nákupní návyky? Poslechněte si celý rozhovor s Danielem Weberem a Veronikou Duškovou.

Spustit audio

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.