První ředitel Jaroslav Kanyza

12. červen 2014

Jako první usedl do ředitelského křesla olomouckého rozhlasového studia PhDr. Jaroslav Kanyza. Rodák z Lipníku nad Bečvou, který spatřil světlo 25. dubna 1906, vystudoval Filozofickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně a posléze vyučoval na reálných gymnáziích v Lipníku nad Bečvou a v Přerově.

V roce 1943 byl ze služby propuštěn, protože byl nuceně nasazen v Polsku, odkud uprchl. Po osvobození se stal roku 1949 ředitelem olomouckého studia Československého rozhlasu a v roce 1951 Krajského muzea v Olomouci. Od roku 1958 až do svého odchodu do důchodu v roce 1970 vyučoval na gymnáziu v Olomouci – Hejčíně.

Jaroslav Kanyza byl uznávanou osobností s širokým rozhledem i zájmy. „Vzbuzoval respekt svou vzdělaností a přísností, protože by se dalo říci, že byl svým způsobem maximalista. A vyžadoval také plné nasazení od lidí“, vzpomíná na něj jeho syn Jan Kanyza, populární pražský herec a malíř.

V jejich bytě v budově olomouckého rozhlasu na Horním náměstí 21 se scházela vybraná intelektuální společnost. „Naši byli velicí masarykovci a v tatínkově pokoji visel po celou dobu kromě řady dalších obrazů portrét prezidenta Masaryka. Některé návštěvy ale dělaly, že ho nevidí,“ usmívá se herec.

Jaroslav Kanyza byl vynikajícím znalcem historie a národopisu. Aktivně vystupoval v pěveckých sborech, psal básně, povídky, portréty regionálních osobností. Jeho vrcholným dílem je román V městě kardinálově, odehrávající se v době pobělohorské v rodném Lipníku nad Bečvou. Kanyza je rovněž spoluautorem Knihy o Lipníku nad Bečvou a Helfštýnských pověstí. Tento spisovatel, publicista a milovník regionální vlastivědy zemřel v červnu 1982 v Olomouci.

A co dal svému synu Janovi do života? Touhu po vzdělání. „Tu touhu jsem pocítil až v pozdějších letech, kdy jsem marně něco doháněl. Nikdy se otci nemůžu přiblížit ve vědomostech, které měl. Často si nostalgicky představím, jak by reagoval dnes a jak rád bych s ním spoustu věcí probíral a na spoustu věcí se zeptal. Ale bohužel už to není možné. Snad až později…“, prozradil herec Jan Kanyza autorovi pořadu Aleši Spurnému ve svém malostranském bytě.

Vzpomínky na Jaroslava Kanyzu přinesl další díl cyklu Hlásí se Olomouc v neděli 30. března. Kromě jeho syna Jana na něj zavzpomínala i jeho první sekretářka a hlasatelka olomouckého studia Československého rozhlasu Věra Řeháková, manželka známého herce Františka Řeháka a literární vědec Jan Slavotínek.

autor: sul
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.