Prvním mužem katolické církve v Moravskoslezském kraji se stal Martin David

1. září 2023 07:20

Biskup Martin David se ujal vedení ostravsko-opavské diecéze. Od papežského vyslance převzal ve čtvrtek během slavnostní bohoslužby v Katedrále Božského Spasitele v Ostravě biskupskou berlu. Oficiálně se tak stal ostravsko-opavským sídelním biskupem.

Slavnostní bohoslužbě, během které Martin David usedl na takzvanou katedru, tedy stolec, který je vyhrazený právě sídelnímu biskupovi, přihlížely stovky věřících, kněží z celé diecéze i dvacítka biskupů z Česka a sousedních zemí.

Martin David je rodákem z Čeladné a v regionu působil jako duchovní celý život. Nejprve jako kněz ve stěbořické farnosti na Opavsku, poté i jako vikář ostravsko-opavské diecéze a v neposlední řadě i jako pomocník a opora zesnulého biskupa Františka Václava Lobkowicze. Biskupské svěcení přijal v roce 2017.

V současném směřování diecéze chce Martin David pokračovat. „Diecéze má nějaký směr. Pětadvacet let ji biskup František budoval. Teď  je v tom směru potřeba jít dále a možná více prohlubovat ten život víry a přitahovat druhé,“ říká.

V závěru slavnostní mše biskup Martin David oznámil, že novým generálním vikářem diecéze je Jan Czudek. Biskupským vikářem pro pastoraci, vzdělávání a evangelizaci Daniel Vícha.

 

Spustit audio