Půjčovny lyžařského vybavení zažívají po loňské mizérii dobrou sezónu

31. leden 2022 10:21, aktualizováno

Díky dobrým sněhovým podmínkám jsou hory na západě Čech plné lyžařů. Radost z toho mají i provozovatelé půjčoven sportovního vybavení. Možná o to větší, že minulá sezóna byla kvůli epidemické situaci hodně špatná.

Třeba na šumavský Špičák dorazí během soboty obvykle tisícovka lyžařů. V půjčovně mají zájem o sjezdovky i snowboardy. „Je pravidlem, že ten víkend je silnější. Celkem tu máme asi 150 párů lyží, 60 snowboardů i běžkové komplety,“ uvedl Radovan Žák, který půjčovnu pod Špičákem obsluhuje. Současně dodal, že i když je o sportovní vybavení mnohem větší zájem než loni, zatím se ještě nestalo, že by pro někoho lyže, snowboard nebo boty k půjčení neměli.

Půjčovna pod špičáckými sjezdovkami se snaží svůj sortiment každý rok pravidelně doplňovat. „Držíme pravidlo, že na každou sezonu máme k dispozici ty nejvyšší modely ze všech řad. To považujeme za dost velký benefit,“ řekl za provozovatele areálu Ski & bike Špičák Jan Kasík.

Víkendový nápor zájemců o půjčení a seřízení lyží mají také v půjčovně a ski servisu nad Alpaloukou. „Určitě nejvytíženějším dnem z celého týden je sobota. Samozřejmě největší nápor bude, až začnou jarní prázdniny. Nejčastěji si zákazníci půjčují sjezdové lyže, dále snowboardy a běžky. Klienti si ale půjčují také saně. Hned vedle naší půjčovny je lanovka na Pancíř a tam je možné sáňkovat,“ vysvětlila majitelka půjčovny Květoslava Loosová.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio