Půlhodinovým „šlofíkem“ po obědě proti stárnutí. Siesta je prospěšná pro mozek, tvrdí nová studie

24. červen 2023

Novinky a aktuality ze světa vědy a techniky. Nenechte si utéct informace ze všech možných odvětví, které obohatí váš pohled na svět. Přinesou vám poznání i poučení. Sledujeme vesmírné projekty, lékařské výzkumy nebo archeologické objevy.

Čtěte také

Soukromá kosmická společnost Virgin Galactic zahájí komerční lety do vesmíru do konce tohoto měsíce. Firma Brita Richarda Bransona, který se jako první miliardář podíval do vesmíru, plánuje start letu s názvem Galactic 01 na období od 27. do 30. června. Cena letenky je 450 000 dolarů (necelých deset milionů Kč), společnost jich prodala přes 800. Lety jsou navrženy tak, aby cestujícím na vrcholu stoupání poskytly výhled z vesmíru a umožnily jim na několik minut zažít stav beztíže.

Robotické rukavice na dálkové ovládání vyvíjejí čeští vedci. Konvoje aut, dronů, lodí či zásobovacích vozíků ovládané robotickými rukavicemi, to už dnes není vzdálená budoucnost. Platforma spojená s virtuální realitou umožní uživatelům ovládat autonomní dopravní systémy pouze pomocí gest rukou. Robotické rukavice vyvíjí tým výzkumníků z Centra dopravního výzkumu (CDV) a odborníků společnosti IMSEA. Výzkum s názvem RoTAS podpořila Technologická agentura ČR (TA ČR) částkou 5,6 milionu korun v Programu DOPRAVA 2020+.

Čtěte také

Archeologové našli v nizozemském městě Tiel rituální místo staré asi 4000 let. Svatyně se skládala z několika kulatých mohyl a byla nejspíš zasvěcena slunci, oznámilo město na jihovýchodě země a zveřejnilo vizualizaci. Lidé místo využívali k oslavám a rituálům zhruba 800 let, rovněž zde pohřbívali své mrtvé. Odborníci nález považují za ojedinělý.

Alergii, astma a chronické nemoci dýchacího ústrojí léčí u jihomoravské Macochy. To je speleoterapie, nebo-li léčba pobytem v jeskyni. Probíhá ale u nás jen na dvou místech v republice. Jak děti s těmito nemocemi bojují v jedné z jeskyní v Moravském krasu? 

Čtěte také

Pravidelný spánek po obědě je prospěšný pro mozek, tvrdí nová studie. Podle vědců z londýnské University College London by ale délka spánku neměla překročit půl hodiny. Tým prokázal, že mozek lidí, kteří si pravidelně dopřávají odpolední "šlofík", je o 15 centimetrů krychlových větší, což odpovídá zpoždění stárnutí o tři až šest let.

Po 70 letech se do Muzea východních Čech v Hradci Králové vrátilo téma husitství. Muzeum otevřelo 23. června 2023 výstavu nazvanou JAN ŽIŽKA – husité ve východních Čechách, která seznamuje širokou veřejnost s počátky a průběhem husitské revoluce v oblasti východních Čech.

Technický pokrok a poznávání se nedá zastavit. Zvláště v 21. století je vývoj tak překotný, že kdo chvíli stál, už stojí opodál!

autoři: Michal Klokočník , baj
Spustit audio

Související