Punk meets jazz! The Messthetics a James Brandon Lewis vydávají společné album

26. březen 2024

Je to téměř neuvěřitelné, ale aura legendárního labelu Dischord Records (založeného Jeffem Nelsonem a Ianem MacKayem v roce 1979) funguje i po více než čtyřiceti letech. Dokazuje to nejen aktuální kapela Ianova bratra Aleca Hammered Hulls, ale i svěží a naprosto současná deska dvou členů Fugazi, kteří se spojili s jazzmanem Jamesem Brandonem Lewisem. Říkají si The Messthetics.

Jak bubeník Brendan Canty, tak i basák Joe Lally prezentují současnou tvář The Messthetics jako odvážnou a neustále prozkoumávající nová zvuková i emocionální teritoria. Jejich pojetí rock’n’rollu neztrácí ani po desetiletích napětí a drive, a přestože své nástroje ovládají dokonale, nesklouzávají ani náznakem k samoúčelné exhibici.

Drive pak mají jednoznačně i další kapely, jejichž desky vyšly v poslední době. Sweat z Los Angeles a jejich druhé album Love Child přináší výbušnou směs Black Flag v období, kdy tam zpíval Dez Cadena a současné senzace Amyl and the Sniffers. Přidejte trochu více rockových riffů, bubeníka, jehož razance je zcela nevídaná a nekompromisní vokál zpěvačky Tuny – pak máte nahrávku, kterou nedostanete z hlavy.

V hlavě vám ostatně lehce uvízne i What a Fucking Nightmare, taktéž druhé album anglických rabiátů The Chisel. Vyšlo na Pure Noise Records a oproti předchozímu Retaliation přináší více vlivu klasických ostrovních “Oi!” kapel jako jsou Sham 69 nebo Cock Sparrer. A tak si budete podupávat a prozpěvovat refrény od začátku do konce.

The Chisel tvoří společně s Chubby and the Gang a High Vis současnou svatou trojici anglických kapel, které vyšly ze striktně undergroundových kořenů. Jejich alba a koncerty se ale stále více dostávají do povědomí i mimo okruh hc/punk scény. A je to právě kombinace tvrdosti, neurvalosti a talentu napsat skvělé písničky, která je jejich největší devízou. U The Chisel se o tom můžete přesvědčit i na Radiu Wave.

U které kapely se inspirovali The Chisel při tvorbě obalu nové desky? A jaký zvuk má současná punková Bay Area? To a mnohem více vám prozradí Modeláři.

autor: Banán
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.