Punk is not dead, mohou si říct návštěvníci Letohrádku v Ostrově

19. červenec 2023 09:35

Ostrovský Letohrádek zve na nezvyklou výstavu mladých umělců, kteří si říkají stuckisté. Návštěvníci uvidí plátna autorů z Velké Británie, kde nový směr před přibližně čtvrt stoletím vzniknul. A také práce tří tuzemských malířů. Nový směr je velmi zjednodušeně charakterizováno založen na figurální malbě, výrazných barvách a abstrakci.

„Je to úplně jiný pohled na svět, úplně jiný pohled na umění, úplně jiná zkušenost. Řada těch umělců hraje třeba v rockových kapelách nebo pochází z punkového hnutí, jsou básníci. V Británii je stuckismus velmi populární,“ upozornil kurátor výstavy Martin Dostál.

Jak doplnil, z české strany se výstavy účastní Jiří Hauschka, Jaroslav Valečka a Markéta Urbanová. Doplní tak sestavu britských stuckistů, jakými jsou Charles Thomson, Joe Machine, Ella Guru a Paul Harvey.

Obrazy vystavené v Ostrově mohli vidět zájemci loni na výstavě v italských Benátkách. Teď mohou práce stuckistů vidět lidé i v Česku. „Je to nonkonforfmí výstava mladých autorů, velice progresivní. Myslím, že i ve spojení s punkovou hudbou, kterou někteří z autorů provozují, to přitáhne mladou generaci a skupinu lidí, která nechodí tak často do galerie,“ předpokládá ředitel karlovarské Galerie výtvarného umění Jan Samec.

Expozici Stuckisté v Ostrově si mohou zájemci v tamním Letohrádku prohlédnout do konce září.

autor: Josef Šorfa
Spustit audio