Putin podepsal dekret, který má Rusko ochránit před „gay propagandou“

12. listopad 2022

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu podepsal dokument, kterým se Rusko zavázalo bránit tradiční hodnoty před hrozbami ze Spojených států a takzvanou „gay propagandou“. Prezidentský dekret začal platit ihned a zdůrazňuje důležitost „tradičních hodnot jako základu ruské společnosti“. Informuje o tom ruský nezávislý zpravodajský server Moscow Times.

Podle dekretu musí Moskva neodkladně přijmout opatření, která odvrátí hrozby včetně nebezpečí plynoucích ze stran teroristických skupin, některých masových médií, Spojených států a dalších nepřátelských zemí. V dokumentu se také zmiňují hrozby plynoucí z činnosti určitých organizací a skupin působících v Rusku.

Čtěte také

Tito nepřátelé údajně ohrožují Rusko tím, že mohou tamní společnost nakazit nepřátelskými myšlenkami a prostřednictvím propagace netradičních sexuálních vztahů způsobit destrukci tradiční rodinné jednotky. Jako netradiční sexuální vztahy Kreml označuje vztahy příslušníků LGBTQ komunity.

Vydání dekretu uvítala pravoslavná církev, která uvedla, že se jedná o způsob zachování ruského lidu a ochrany ruských dětí před poskvrněním. Státní zpravodajské agentuře TASS to řekl kněz Fjodor Lukjanov.

Šéf Kremlu tak postupně zasahuje do práv a svobod, které Rusové získali po rozpadu Sovětského svazu.

Prohlášení přichází v době, kdy ruští zákonodárci prosazují pozměňovací návrhy ke zpřísnění kontroverzního zákona z roku 2013, který zakazuje takzvanou „gay propagandu“ mezi nezletilými. Novela má tento zákaz rozšířit i na dospělé, vysvětluje server Moscow Times.

Čtěte také

Bojovníci za lidská práva tvrdí, že novelizace zákona neznamená nic jiného, než že jakákoli veřejná zmínka o vztazích osob stejného pohlaví bude moci být kriminalizována.

V prezidentském dekretu se také píše, že nepřátelé Ruska překrucují historickou pravdu. Dřívější agent sovětské tajné služby KGB Putin se svým vystupováním veřejně snaží spojovat svůj režim s úspěchy sovětské éry. Šéf Kremlu tak postupně zasahuje do práv a svobod, které Rusové získali po rozpadu Sovětského svazu, kritizuje ruský nezávislý zpravodajský web Moscow Times.

Výběr z komentářů, článků a reportáží zahraničních médií pro vás připravil Jakub Rerich.

autor: Jakub Rerich
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.