Putinovo všelidové hlasování je jen imitací řádného referenda, říká analytik

25. červen 2020

Zůstane ruský prezident Vladimir Putin ve funkci až do roku 2036, nebo ne? Právě o této změně ústavy od středy Rusové rozhodují v referendu, které ale vlastně referendem není.  

Analytik programu Kremlin Watch v rámci Bezpečnostního centra Evropské hodnoty a bývalý mluvčí delegace Evropské komise v Kyjevě David Stulík to vysvětluje: „Termín referendum není na místě. Jde o všeruské hlasování, které je součástí zákona měnícího ústavu. Navrhl ho někdy v polovině ledna sám Putin.“

Čtěte také

Ruská legislativa zákon o referendu má, je to ale něco zcela jiného než Putinovo všelidové hlasování. Proč?

„Aby bylo referendum platné, musí se ho zúčastnit nadpoloviční většina voličů a musí být ‚za‘ většina z nich. Teď ale nemáme práh, že se musí zúčastnit většina voličů, ale musí být ‚za‘ většina těch, co přijde. Takže mluvit o referendum je zavádějící. Je to jen imitace, přitom snaha ukázat, že o skutečné referendum jde,“ říká Stulík v Interview Plus.

Putin doufá ve velkou účast, aby to vypadalo. Aby v jakémsi referendu bylo potvrzeno to, co chce, tedy zůstat u moci.
David Stulík

Původně mělo k hlasování dojít ještě před koronavirovou krizí, prezident ale podle Stulíka hodně spěchá: „Krize odhalila stav ruského zdravotnictví. Každý občan Ruské federace se mohl, bohužel řada z nich na vlastní kůži, přesvědčit, jak vlastně stát funguje.“

Koronavirus se Rusa netýká?

Lidé byli státními médii přesvědčováni, že zdravotnictví funguje, dokonce že snad jejich genový fond je jiný než u Evropanů. „Takže řada Rusů byla ukonejšena tím, že se jich koronavirus netýká. A když pandemie udeřila, tak ani nebyla zavedena celostátní karanténa, protože Putin přesunul odpovědnost na gubernátory a starosty měst.“

Čtěte také

Prezident sice vystupoval v televizi, nikdy ale osobně na veřejnosti. Oznamoval sociální a ekonomické balíčky nebo celonárodní volno, kdy lidé mohli zůstat doma za plný plat. „Ruští občané ale nejsou natolik hloupí, aby neviděli, co se děje. Spousta z nich už toho má dost. Tuto naštvanost si dnes spojují s Putinem, který se stává její personalizací,“ myslí si Stulík.

V době pandemie se tak změnil prezidentův dlouho budovaný obraz u veřejnosti, a to ze silného a rozhodného muže na někoho, kdo úřadoval z izolace a de facto se někde ukryl.

„I to Rusové vnímali s naštváním. Včerejší vojenská přehlídka byla ne nenáhodně den před začátkem hlasování. Měla ukázat sílu země, se kterou chce být Putin stále ztotožňovaný. Chce být vnímán jako ten, bez kterého bude Rusko slabé, bez něhož nemá jistotu ani do budoucna.“ Stulík se ale obává, že Putinovi už docházejí nápady, a to by mohlo být nebezpečné.

Celé Interview Plus Jana Burdy si poslechněte v audiozáznamu. Dozvíte se, proč zřejmě půjde hlasování zpochybnit, nebo jak je na tom Ruská federace se státním rozpočtem a výpadky příjmů.

Související