Pytle s pískem stále chrání domy v Českém Krumlově. Hladina řeky už by ale výrazně stoupat neměla

4. leden 2024 15:48

Povodňový stav je po vydatných deštích a tání sněhu na více než šedesáti místech v Česku. Na třetím stupni povodňové aktivity zůstává Vltava v Českém Krumlově. Povodí Vltavy odpouští z přehrady Lipno stále stejné množství vody, tedy zhruba 90 kubíků za sekundu. Hladina řeky by proto měla kolísat už jen minimálně. Majitelé nemovitostí v centru Krumlova ale stále mají obavy.

„Tady stojíme u takového kanálu z Krumlovského mlýna. Po levé a po pravé straně jsou vodní turbíny a ještě máme třetí z boku tělesa jezu, a ta je teď momentálně celá pod vodou,“ ukazuje spolumajitel restaurace Krumlovský mlýn Marek Šimon, co způsobila velká voda.

Vchody do restaurace chrání pytle s pískem. „Přesto se několikrát stalo, že při té kulminaci se voda dostala do restaurace. Díky zábranám ale nebyla v takové výši, takže jsme byli schopní vodu dostat ven, vysušit to a rozjet provoz,“ popisuje Marek Šimon.

Majitelé Krumlovského mlýna zůstávají ve střehu. „Očekáváme, jak se vyvine situace v horní části Šumavy, respektive na Lipně, jaké budou přítoky, protože to potom ovlivní situaci tady u nás. Zábrany vydrží zhruba ještě navýšení o deset až patnáct centimetrů vody,“ říká Marek Šimon.

I když Povodí Vltavy zvýšilo odtok z Lipna z 90 na 92 metrů krychlových za sekundu, řeka by se podle mluvčího Hugo Roldána z koryta v Českém Krumlově vylít neměla. „Teď přitéká do Lipna zhruba 120 kubíků a odpouštíme 92 kubíků. Je to proto, abychom udrželi odtok ve výši takzvaného neškodného odtoku a voda ve vodním toku pod přehradou zůstala v korytě,“ uvádí.

Povodňová komise v Českém Krumlově zůstává v pohotovosti. „Voda nás nejvíce trápí v samotném centru města, kde je kvůli rekonstrukci jezu hladina oproti normálu ještě zvýšena. Jsme připraveni reagovat. Máme v zásobě velké množství pytlů s pískem a samozřejmě lidi v pohotovosti,“ dodává starosta Alexandr Nogrády.

Povodí Vltavy bude držet odtok vody z Lipna na úrovni kolem 90 kubíků za sekundu i v následujících dnech.

Spustit audio

Související