Ráda experimentuji. S polskou spisovatelkou Martou Dzido o hledání správného rytmu, filmovém střihu a o tělesnosti, před kterou neutečeme

6. březen 2023

Knihy Marty Dzido vydané v češtině mají něžně požitkářské názvy jako Slast nebo Jahodová sezóna. Texty se v nich opájejí nečekanými slovy a zalykají se tužbami postav. Ale také zlehounka provokují, když otevírají témata sexuality a tělesnosti z převážně ženské perspektivy. 

Marta Dzido s knihou Jahodová sezóna

„Když už si sednu a píšu, tak to jde docela rychle, ale proces psaní se pro mě skládá také z něčeho, co psaní ve své podstatě vůbec není. Situaci, že se posadím a fyzicky začnu psát, často předchází to, že musím k tomu textu dospět. Potřebuju mít konkrétnější představu, musí ve mně dozrát. A to často vychází z něčeho, co nemá se samotným psaním nic společného ‒ jako procházky, poslouchání hudby, sny a podobně. Něco, co mě dovede k nápadu a také k určitému tvaru – protože experimentování se stylem je pro mě velmi důležité. Moje texty se často týkají podobných témat: nabourávání tabu nebo překonávání hranic. Stejně důležitá je pro mě ale i forma, kterou je to zachycené, ať už je to dialog, retrospektiva nebo hra s chronologií,“ popisuje svůj přístup k tvorbě polská autorka Marta Dzido.

Přebal knihy Slast polské spisovatelky Marty Dzido

A dodává: „Generace našich babiček a prababiček možná neměla možnost najít hlas, kterým by vyjádřily svou sexualitu, touhu a tělesnost, ale jejich zkušenost s tím vším byla podobná. I ony zažívaly lásku a sex – to je něco, co nám je společné a právě to bych chtěla vyjádřit. Mé knihy vypráví o věcech, které se týkají nás všech, a nikam před nimi neutečeme. Všichni máme tělo, všichni potřebujeme blízkost a lásku, nebo někoho milujeme, všichni cítíme nějaké touhy. A právě tahle témata, která byla pro určité skupiny lidí tabu a měla se zametat pod koberec, se snažím otevírat.“

Jak knihy Slast a Jahodová sezona navazují na její předchozí, česky dosud nevydané prózy? Nakolik ji ovlivňuje její další profese filmové dokumentaristky? Čím se do jejích textů propisuje hudba? Která témata má ještě před sebou? A jak na její dílo reaguje polské publikum? Na to se spisovatelky Marty Dzido ptala redaktorka Mozaiky Šárka Jančíková.

Spustit audio

Související