Rada psycholožky proti vyhoření: Naplánujte si během dne několik mikropauz

6. červenec 2023

Emoce je fyziologická reakce a trvá pouhých 90 sekund. „Kdybychom s touto reakcí nepracovali, tak jak rychle přijde i odejde. Ale protože na základě emocí dorazí další myšlenky, třeba si něco vyčítáme nebo cítíme, že bychom měli být ještě výkonnější, můžeme se dostat postupně do začarovaného kruhu,“ popisuje psycholožka Tereza Hrušková. Učí své klienty, jak poznat, že překračují hranici svých energetických možností a směřují k vyhoření.

„Dostáváme se do fáze, kdy už jsem své amygdale dala víc a najednou nedokážu myslet racionálně. Protože ta racionální část, kterou máme na čele, což je prefrontální kortext, je v tu chvíli vypnutá. Pokud se dostaneme do přetížení, v tu chvíli nemyslíme racionálně, ale emočně,“ dodává ve speciálním vydání pořadu Hovory.

Čtěte také

Jak k z toho ven? Psycholožka doporučuje pracovat se svým dechem. „Jde o to zastavit se a dát si pauzu – mezi tím, co cítím, hned reaguji a začnu si to vyčítat. Stačí se třeba jen třikrát zhluboka nadechnout a vydechnout – ten nádech by měl být kratší, ale výdech směrovat do břicha.“

„Lidé totiž v okamžiku přetížení jedou naopak v módu: musím toho ještě strašně moc stihnout. Takže směřují do úzkosti, kde se i ten dech dál zkracuje,“ popisuje.

„První pomoc“ je: zastavit se a skrze dech své tělo regulovat. Pomáhá také protažení, procházka k oknu nebo jiná mikropauza.

„A tato chvíle umožní zapojení vašeho racionálního mozku, takže už nebudete pod amygdalovým únosem.“

Čtěte také

Dlouhodobě pak proti vyhoření pomáhá pravidelný odpočinek. „Klidně si ho naplánujte – na pět, deset i 15 minut, a to přímo do svého kalendáře. Dnes je hrozně jednoduché, najet na výkonnostní mód, kdy toho chcete hrozně moc stihnout, odpočinek ale odkládáte.“

Odpočinek přitom nemusí být jen pasivní, kdy si jdete lehnout a spíte. „Může být aktivní nebo emoční. Na chvilku zavřete oči, otevřete na sebe okno apod. Takových odpočinků musí být za den víc a musejí být pravidelné,“ doporučuje.

Celé Hovory Tatiany Čabákové najdete v audiu, další téma pro vaši duši vysíláme zase ve čtvrtek v rámci letní série Buďte v klidu.

Spustit audio

Související