Rádce pro ladění přijímačů aneb Jak na DVB-T2

12. leden 2020

Tabulky a mapky usnadňující orientaci a ladění přijímačů v čase přechodu na DVB-T2. V některých regionech probíhat až ve čtyřech krocích. 

Aktuální stav přechodu najdete v článku Vše, co potřebujete vědět o přechodu na DVB-T2

V následujících tabulkách najdete informaci, jaké kmitočty (kanály) a kdy končí s vysíláním v systému DVB-T, jaké kanály přechodových DVB-T2 sítí bylo možné již využívat a na jaké kanály s finálními sítěmi DVB-T2 máme přeladit televize a set-top boxy v dnech „D". Původní DVB-T sítě (vysílací sítě) jsou označeny zkratkou „VSx", přechodové sítě DVB-T2 pak „PS1x" a finální DVB-T2 sítě „FS2x". Data vypnutí DVB-T vysílacích sítí přináší sloupce „Vypx" ve tvaru den/měsíc roku 2020. Tabulky odkazují na přesné lokace vysílačů, fotografie vysílačů a v záhlaví též na mapky plánů vypínání DVB-T a přidělených frekvencí pro přechodové a finální DVB-T2 sítě. Tabulky je možné poklikem do záhlaví vybraného sloupce řadit, v pravém horním rohu tabulky se dá vyvolat ikona obrazovky umožňující maximalizovat tabulku přes celou obrazovku.

Přerod vypínaných sítí DVB-T v sítě DVB-T2

Veřejnoprávní multiplex se z DVB-T sítí VS1 transformoval do přechodové sítě PS11 a následně do finální sítě FS21. U přechodu z PS11 na FS21 si většina vysílačů ponechává stejný frekvenční kanál a změna na finální sít je spíše formálního rázu. Podobně síť společnosti Digital Broadcasting označovaná též jako „Multiplex 4" prochází přerodem z VS4 na PS13 a končí ve stavu FS24. Na řadě míst využívá FS24 stejný kanál jako měla VS4. U sítí VS2 a VS3 Českých radiokomunikací se tyto transformují do jedné přechodové sítě PS12 aby se následně opět rozdělili do finálních sítí FS22 a FS23. V některých případech se kanál PS12 využije pro jednu z finálních sítí, podobně je někdy vyžit některý kanál z původních vysílacích sítí. Sloupec „STA" přináší identifikaci případů, kdy jsou finální kanály shodné s těmi, použitými u VSx a PSx sítí. Tyto případy označuje hodnotou „OK". Pokud byly společné televizní antény (STA) připraveny pro příjem přechodových sítí, je zde šance, že budou pro přechodu na sítě finální nadále fungovat bez nutnosti zásahu. V opačném případě je indikován kanál, který v STA bude chybět. 

Postup přechodu na hlavních vysílačích Českých radiokomunikací:

Postup přechodu na hlavních vysílačích Digital Broadcasting:

Postup přechodu na dokrývacích vysílačích sítí České televize a Českých radiokomunikací:

Postup přechodu na dokrývacích vysílačích Digital Broadcasting:

Zdroje: ČTÚ, webové stránky státní informační kampaněGSMWeb, vlastní pozorování

Aktualizace 8.1.2020

Spustit audio